Uroen ulmer i og udenfor regeringspartiet

    kaczynski_szydlo_sejmen

    Polens stærke mand, partiformand Jaroslaw Kaczynski og regeringschefen Beata Szydlo. Ifølge rygter er en ny statsminister på vej, og i kulissen står finansminister klar, selv om han møder stor intern modstand i partiet. Udenfor venter demonstranter, der kæmper imod lovene der giver regeringen kontrollen over domstolene. Foto: PiS.


    WARSZAWA: Der er uro både inde og udenfor det polske parlament. Regeringspartiet er i intern splid om hvem der skal være statsminister i fremtiden, samtidig med at partiet vil haste kontroversielle love igennem inden jul.


    Mens Europa holdt sommerferie i juli, var der demonstranter på gaderne imod tre kontroversielle love, som ville sætte en stopper for uafhængige domstole i Polen. Dengang strømmede folk på gaderne, og det var kun præsident Andrzej Dudas veto mod to af forslagene, der fik masserne i ro igen. Nu er polakkerne igen på gaderne, og i flere byer har der de seneste dage været demonstrationer.

    ”Samme forslag”

    Præsidenten har, som tidligere skrevet af polennu.dk, fremlagt de stort set samme forslag, som parlamentet ventes at vedtage inden jul. Regeringen har formentlig spekuleret i, at der er tradition for at alle offentlige slagsmål ophører i julen, hvor man skal være gode ved hinanden ifølge skik og brug. For regeringen ved godt at der bliver ballade. EU og Europarådet har da også for længst udtrykt fordømmelse over lovforslagene, der betyder at regeringen overtager kontrollen over domstolene og udpeger dommere regionalt, lokal, nationalt og til Højesteret. Et brud på magtens tredeling, og et brud på de aftaler Polen frivilligt har indgået med blandt andet EU.

    Kaczynski syg

    Og i regeringspartiet er der også ballade. Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er lammet af intern splittelse og magtkampe, og på et tidspunkt hvor Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynskis sygdom er blevet forværret. Fra hans egen stab oplyses det at han ikke fejler noget, og de daglige besøg hos en doktor undskyldes med dårligt knæ. Men fra regeringspartiets egne rækker bekræftes partiejerens sygdom, uden den er nærmere defineret.

    Afventer regeringsrokade

    Der ventes også en regeringsrokade i Polen inden jul, hvis regeringspartiet kan blive enig med sig selv. Lederen af oppositionspartiet Kukiz 15, der normalt har stærke sympatier for regeringspartiet, sammenligner nu direkte PiS-partiet med kommunistpartiet i Polen under kommunismen. Han siger der hersker et stort kaos i Sejmen, og han mener, at den eneste der kan styrer tropperne er Jaroslaw Kaczynski, men Kukiz erkender, at Kaczynski ikke kan klare jobbet af helbredsmæssige årsager.
    Overfor Radio Zet siger han, at han mener at polakkerne skal gå på gaderne, for det er det eneste sted de fremover kan blive hørt. En kritik der er sjælden fra en traditionel ven af regeringspartiet.

    Minister bøvl

    Den tredobbelte minister, og vicestatsminister Mateusz Morawiecki, er nævnt som ny regeringsleder, men det møder meget modstand internt i PiS-partiet. En af de stærkeste ministre, om end han også er den mest upopulære, forsvarsminister Antoni Macierewicz, bakker op om den tredobbelte minister som regeringschef, men vil til gengæld have fjernet udenrigsministeren Witold Waszczykowski, der blev berømt for at opfinde det nye land San Escobar. Og Polens præsident, der også er opstillet af PiS, kan ikke samarbejde med forsvarsministeren og justitsministeren. Det er også grunden til at præsidenten udstedte veto mod de to lovforslag, der udløst polske protester i sommer. Nu er polakkerne atter på gaderne, mens den siddende regering afmonterer det sidste fundament for demokratiet i landet – de frie og uafhængige domstole.

    Stort politiopbud

    Sejmen er barrikaderet med kraftige vej- personhegn, og tusindvis af civile og uniformerede betjente forsøger at passe på polakkerne og parlamentsbygningen. I de kommende dage vil demonstrationerne formentlig fortsætte, og i næste uge – den 13. december – er det årsdagen for krigsretstilstanden i 1981, hvor kommunisterne greb magten igen efter Lech Walesa og Solidarnosc store sejr ved aftalerne i Gdansk i august 1980. Jaroslaw Kaczynski skal tale på dagen, men det er næppe Lech Walesa han vil hædre, da Kaczynski har anklaget ham for at være spion for Rusland. En påstand der dog heller ikke har kunnet bevises, trods mange forsøg med falske underskrifter. Men det bliver formentlig protesterne mod afmonteringen af demokratiet, samt en ny valglov der får sindene i kog i den polske vinterkulde.

    Værdikampen

    Kaczynski regeringen vil fortsætte sin indædte kamp mod EU-landenes værdier og sammenhold. Irritationen over de polske brud på aftaler og domme, er allerede stor i EU og de fleste europæiske hovedstæder, og hvis Polens regerings planer gennemføres, lever Polen uden tvivl ikke længere op til forudsætningerne for medlemskabet af EU. Og i Bruxelles har de aktuel erfaringer i hvordan man bryder med et land, der ikke ønsker at være medlem.

    Der er lang tid til juleaften i Polen…