USA afviser international Smolensk undersøgelse

Smolensk_Tupolev_TU_154_2

Arkivfoto.

LÆS  Kaczynski trækker sig alligevel ikke fra regeringen

WASHINGTON: Det Hvide Hus afviser opfordring om ny undersøgelse af Smolensk-ulykken, hvor den polske præsident og 95 andre polakker omkom.

LÆS  Hemmeligt notat om samtale mellem Kaczynski-brødre

Det Hvide Hus afviser krav om en international undersøgelse af Smolensk flykatastrofen, den 10. april 2010, og accepterer resultaterne fra de polske og russiske myndigheder.

30.000 underskrifter

Det siger Phil Gordon, der er amerikansk viceudenrigsminister for europæiske anliggender. Baggrunden for svaret er et krav fra 30.000 personer, der i en underskrift indsamling har krævet en ny undersøgelse.

PiS står bag

Det er medlemmer af Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) parti, der er ledet af den afdøde præsidents tvillingebror, Jaroslaw Kaczynski, der har krævet en international undersøgelse og igangsat underskriftindsamlingen. PiS har ikke tillid til hverken den russiske eller polske efterforskning, der fastslår at der var tale om menneskelige fejl.

To undersøgelser

– Som svar, har vi noteret, at de polske og russiske regeringer hver især har gennemført deres egne undersøgelser, siger Phil Gordon fra det Hvide Hus.

Følger konventioner

– I forbindelse med undersøgelserne enedes Polen og Rusland om at følge retningslinjerne i konventionen om international civil luftfart, der fastsætter standarder og anbefaler praksis for ulykker ved civil luftfart, siger Phil Gordon.

– Borgerne i USA deler sorgen over denne tragedie, og beklager tabet af menneskeliv, herunder også præsident Lech Kaczynski og hans hustru Maria, siger Gordon.

LÆS  Kaczynski trækker sig alligevel ikke fra regeringen

LÆS  Datter reddede præsident Andrzej Dudas liv