USA bekymret over konflikten med Hviderusland

Wagner-soldater i Belarus
Polen styrker forsvaret af grænsen mod Belarus, efter at efterretninger viser, at der skulle være 8.000 soldater fra Wagner-gruppen i Belarus. Arkivfoto.

WASHINGTON: Den amerikanske præsident er bekymret over konflikten på grænsen mellem Polen og Hviderusland.


Konflikten i grænseområdet mellem Hviderusland og Polen giver anledning til stor bekymring, siger den amerikanske præsident Joe Biden. Presset på grænsen til Polen af immigranter der er blev lovet en lysende fremtid i Tyskland, øges dag for dag.

De hviderussiske sikkerhedsstyrker skubber emigranter fra især Mellemøsten og Afrika ind over grænsen til Polen, hvor der nu er indsat 15.000 polske soldater. De udgør en mur mod grænsen, hvor flere tusinde er strandet på den hviderussiske side. Den systematiske menneskesmugling og import af immigranter er organiseret af det hviderussiske regime, som reaktion på EU-sanktionerne.

Stop for Hviderusland

Senest har Tyrkiet forbudt flyvninger til Minsk, for at stoppe den organiserede transport. Imens er russiske tropper tæt på de hviderussiske områder, ligesom der er forøget militæraktivitet i det østlige Ukraine. Russiske militærfly observeres på den hviderussiske side op til EY-grænserne. Konflikten handler om meget mere end immigranter. Derfor giver konflikten anledning til bekymringer – også i USA.

– Vi har orienteret Rusland om vores bekymring, lige som vi har udtrykt den over Hviderusland, siger den amerikanske præsident Joe Biden.

– Vi synes, det er et problem, siger han til det regeringskontrollerede nyhedsbureau, PAP.

Det er første gang, at den amerikanske præsident blander sig i konflikten, men onsdag havde han en samtalte med Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen om konflikten.

Minsk lokker bevidst sårbare mennesker, for det meste kurdere fra Mellemøsten, til Hviderusland med falske løfter om en fremtid i EU. Men de kommer blot til grænsen, hvor efter de efterlades eller skubbes ind over grænsen til Polen, siger amerikanske embedsmænd.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki siger, at krisen er “designet til at destabilisere” EU. Polens regering har ikke anmodet om hjælp fra EU, men ønsker at løse konflikten selv. Lørdag var der dog samtaler mellem Litauen og Polens statsminister.

Mere om polsk politik og frie medier på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00