USA og Tyskland indgår aftale om Nord Stream 2

Nordstream 2 konkurs
Fra onsdag morgen kommer der ikke mere gas til Danmark fra Rusland, oplyser det danske energiselskab Ørsted. Gassen fra Rusland til Danmark transmitteres gennem det europæiske net, hvorfra selskabet vil købe gas som erstatning for den russiske. Arkivfoto.

WASHINGTON: USA og Tyskland har indgået en aftale om den russiske Nord Stream 2 gasledning mellem Tyskland og Rusland. USA ophæver sanktioner.


USA og Tyskland har onsdag indgået en aftale, der betyder at byggeriet af Nord Stream 2 fortsætter uden amerikanske sanktioner. USA og Polen har indtil i dag stået sammen om modstanden mod den kontroversielle tysk-russiske gasledning, der af kritikere betegnes som et nye ”jerntæppe”. Men nu har USA set bort fra den polske og andre landes holdning til den nye Gazprom gasledning mellem Tyskland og Rusland i Østersøen.

I en fælles erklæring med den amerikanske præsident Joe Bidens administration og det tyske udenrigsministerium, blev aftalen indhold onsdag udsendt.

Ingen sanktioner mod Nord Stream 2

Som en del af aftalen suspenderer USA alle sanktioner mod Nord Stream 2 gasledningen, og Tyskland lover til gengæld at investere massivt i ukrainske projekter og indføre sanktioner, hvis der kommer fjendtlige handlinger fra russisk side.

Dokumentet forpligter Berlin til at forlænge den russisk-ukrainske gastransmissionsaftale i de næste ti år. Med den nye gasledning vil Ukraine gå glip af mange penge for den transmission af gas der finder sted i dag.

Klar til sanktioner

Tyskland har også lovet at tage skridt mod Rusland sammen med EU, i værste fald sanktioner, hvis Rusland igen bruger ”gashåndtaget” mod Ukraine. I meddelelsen står der blandt andet:

– Beslutningen (med Nord Stream II) kan være en trussel mod Ukraine og Centraleuropa; politisk, militært og energimæssigt, samtidig med at den vil styrke Ruslands muligheder for at destabilisere sikkerhedssituationen i Europa (…)”.

Millioner fra Tyskland og USA

Tyskland skal desuden investere mindst 175 millioner dollars i projekter der kan sikre en grøn transformation af den ukrainske energisektor.

USA og Tyskland vi sammen bidrage med mindst 1 milliard dollars til grøn omstilling i Ukraine.

LINK: Aftale mellem USA og Tyskland om Nord Stream 2

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.