VALG: Ingen snak om politik før søndag aften

  walesa_valg_lech_og_jaroslaw
  Jaroslaw og Lech Walesa ved valget i 2018. Klokken 21.00 søndag aften ventes valgstederne at lukke. Umiddelbart efter kommer de første exitpoll. Ved seneste lokalvalg stemte 54,9 procent af polakkerne. Arkivfoto.

  Jaroslaw og Lech Walesa sammen ved seneste valg. I Gdansk er der spænding om det bliver den tidligere præsidents søn Jaroslaw Walesa der bliver valgt som borgmester for Borgernes Platform (PO) eller det bliver den siddende Pawel Adamowicz, der løber med sejren. Målingerne peger i begge retninger og valget vil sikkert først bliver afgjort efter anden valgrunde den 4. november. Privatfoto.


  WARSZAWA: Frem til søndag aften når valgstederne er lukket, er det forbudt at lave valgkamp eller komme med meningsmålinger i Polen. Et brud på loven kan straffes med bøde på en halv million zloty.


  Søndag er der lokal og regionalvalg i Polen, hvor polakkerne skal vælge repræsentanter for de næste fire år.

  Midnats forbud

  Siden natten mellem fredag og lørdag har det været forbudt for kandidater, medier og andre at føre nogen form for valgkamp. Det er også forbudt at bringe meningsmålinger, polls og andet der direkte eller indirekte er relateret til valget før søndag klokken 21.00 når valgstederne er lukket. Dog er det altid tilladt at opfodrer borgerne til at deltage i valget, også på valgdagen.

  Tavshedsperioden indebærer også at der ikke må holdes vælgermøder, gennemføres parader eller taler på offentlige steder. Myndighederne indskærper også, at al pr ved valgstederne er forbudt på dagen. Også gennem symboler og tegn.

  Valgbiler skal holde stille

  Valgplakater der er sat op fredag eller tidligere må godt blive hængende, ligesom biler der er dækket til med valgplakater gerne må holde parkeret. Til gengæld må bilerne ikke kører rundt, hvis de er klistret til med valgkampmaterialer. Al debat om valget på internettet er også forbudt, medmindre det er opfodringer til at deltage i valget.

  37 overtrædelser

  Polakker er forpligtet til at anmelde overtrædelser af forbuddet til politiet. En overtrædelse kan koste bøder på op til 500.000 zloty. Frem til lørdag middag, var der indløbet 37 anmeldelser om brud på tavsheden i forbindelse med valget.

  Lov og retfærdighed i kirken

  I de katolske kirker vil der søndag blive talt om lov og retfærdighed. Teksten er dog efter den katolske plan for prædikerne, og har i dette tilfælde ikke noget med regeringspartiets indflydelsen og penge til kirken at gøre. Derfor er det heller ikke et brud på loven om tavshed i forbindelse med valget.