Verdensberømt polsk jazzmusiker i Aarhus mandag

tomasz_stanko_aarhus_polen_polennu

Den verdensberømte polske jazzmusiker Tomasz Stanko giver koncert i Aarhus mandag aften. PR-foto.


AARHUS: Den verdensberømte jazzmusiker fra Polen, Tomasz Stanko giver koncert i Danmark mandag aften.


En af verdens mest originale og respekterede trompetister, polakken Tomasz Stanko, besøger den jyske hovedstad Aarhus mandag aften.

Debut i 1950’erne

Tomasz Stanko debuterede i slutningen af 50’erne i Krakow og fik hurtigt et ry som en usædvanligt talentfuld free jazz-trompetist. I 60’erne tilsluttede han sig Krzysztof Komedas kvintet, med hvem han skabte hovedværket “Astigmatic” (1966), og i 70’erne landede han en kontrakt med det anerkendte pladeselskab ECM Records.

Samarbejdet resulterede i 1976 i mesterværket “Balladyna”, der sikrede Stanko et publikum på begge sider af Atlanten. Sideløbende havde han gang i alskens samarbejder, hvilket også gjaldt for 80’erne, hvor han tilmed eksperimenterede med genrer som reggae, latin, elektronisk musik og rap.

Tilbage til jazzen

I 90’erne vendte Stanko fuldt og helt tilbage til jazzen, da han sammen med Bobo Stenson, Anders Jormin og Tony Oxley dannede en gruppe, der af mange blev betragtet som årtiets stærkeste jazz-konstellation. Solo-udgivelsen “Litania” (1997), der var en hyldest til Krzysztof Komedas musik, blev en vaskeægte super-sællert over store dele af kloden. Stanko, der i 2002 blev den første vinder af European Jazz Prize og helt generelt har vundet et utal af priser, har stået i spidsen for 37 album og har herudover skrevet musik til både film og teater. Seneste skud på album-stammen er “Wislawa”, der til vanligt overvældende anmeldelser udkom i 2013.

Solid opbakning

Tomasz Stanko spiller trompet mandag aften, og han bakkes op af pianisten David Virelles, bassisten John Hebert og Gerald Cleaver på trommer.

Koncerten finder sted i Atlas, Vester alle 15 i Aarhus.

LÆS MERE
Eksternt link: Voxhall og koncerten med Stanko.

polen,verdensberømt,polsk,jazzmusiker,Aarhus

AARHUS: Den verdensberømte jazzmusiker fra Polen, Tomasz Stanko giver koncert i Danmark mandag aften.