Verdensberømt polsk komponist fylder 80

  Krzysztof_Penderecki_2013_0

  Penderecki opnåede verdensberømmelse i 1960’erne med værker som Skt. Lukas Passionen og Ofrene for Hiroshima. Arkivfoto.


  LUSLAWICE: Den polske komponist Krzysztof Penderecki er blevet 80 år. Han er blevet fejret med flere ugers festival i Warszawas national opera.


  Krzysztof Penderecki fik sit internationale gennembrud med Skt. Lukas Passionen fra 1966, og er blandt andet kendt for værker som Ofrene for Hiroshima (1966), Paradise Lost (1978) og Polsk Requiem (1984).

  Klassisk komponist

  Penderecki blev født i 1933 i Debica og studerede ved musik-akademiet i Krakow. Som ung komponerede han eksperimenterende musik, men han udviklede efterhånden en mere klassisk stil, som han blev kendt for internationalt.

  Komponerer stadig

  På trods af sine 80 år er Penderecki stadig en aktiv komponist. Hans nyeste værk La Follio for solo violin får premiere på New Yorks Carnagie Hall den 14. december i år. Penderecki bor i Luslawice i det sydlige Polen, og er en passioneret havemand.

  Fejret i Warszawa

  Pendereckis fødselsdag er blevet fejret i Polen med en flere uger lang festival i Warszawas national opera, hvor en lang række af Pendereckis værker er blevet opført .