Vestas får stor ordre og etablerer ny fabrik i Polen

Vestas
Vestas forventer at beskæftige cirka 700 medarbejdere på den nye fabrik, der bliver en afgørende brik i bygningen af havvindmølleparker i Østersøen. Foto: Danmarks ambassade.

SZCZECIN: Danske Vestas har fået stor ordre, og bygger ny komponentfabrik til vindmøller. Den ventes at give job til 700 medarbejdere.


Danske Vestas vil bygge en ny fabrik ved Szczecin ud til Østersøen. Lanceringen af ​​projektet kommer, efter at Vestas skal være leverandør til Baltic Power-vindmølle park i Østersøen. Det er et fælles initiativ med den polske statsejede energigigant Orlen, og det canadiske selskab Northland Power. Til projektet har Vestas fået ordre på levering af 76 vindmøller med en kapacitet på 15 MW. Det bliver Polens første havvindmølle park.

– Der er gode muligheder for offshore vind har i Polen, og Vestas er stolte af at kunne støtte landet i at maksimere muligheder, siger Vestas driftsdirektør, Tommy Rahbek Nielsen.

(Fortsættes under)

Ole Toft ambassadør Polen
Beslutningen blev markeret i Szczecin i sidste uge med deltagelse af blandt andet Danmarks ambassadør i Polen, Ole Toft.

400 møller om året

– Det er planen at der skal produceres 400 møller om året, siger Nils de Baar, der er chef for Vestas i Nord- og Centraleuropa, skriver det statskontrollerede nyhedsbureau PAP.

Når fabrikken er fuldt udbygget i 2024, vil der være cirka 700 ansatte, og det giver tusindvis af indirekte job i hele Szczecin-området, oplyser Vestas-chefen.

Mere grøn omstilling

Da Polen fortsat er EU’s mest kulafhængige land, arbejdes der konstant på nye veje med alternativ energi. 70 procent af den polske el kommer fra fossile brændstoffer, men andel af vedvarende energi er steget til 17 procent sidste år, men det bare var 7 procent året før. I perioder har de polske vindmøller på land, givet en tredjedel af det samlede polske elforbrug.

Lempelser for vindmøller

I 2016 strammede den polske regering mulighederne for at bygge vindmøller på land, men nu vil regeringen igen lempe reglerne for landvindmøller, så flere kan etableres. Det sker samtidig med ønsket om mere havvind i Polen.

– Offshore-vind er på vej mod en stor vækstfremgang, og Vestas har i sinde at føre an i udviklingen af en bæredygtig forsyningskæde, der kan levere den nødvendige skala, siger driftsdirektør, Tommy Rahbek Nielsen.