Viceudenrigsminister bliver ny polsk ambassadør i Danmark

  Henryka_Mościcka-Dendys_ny_polsk_ambassadør_i_Danmark

  Polens kommende ambassadør i Danmark, 38-årige Henryka Moscicka-Dendys har tidligere arbejdet i Danmark, og har siden 2002 gjort kometkarriere i det polske udenrigsministerium. Valget af Moscicka-Dendys er et klart signal om, at Polen prioritere samarbejdet med Danmark højt, oplyser kilder i det polske udenrigsministerium til polennu.dk. Foto: Polens Udenrigsministerium.


  WARSZAWA: Udenrigsudvalget i Polens parlament Sejmen har godkendt viceudenrigsminister Henryka Moscicka-Dendys som ny polsk ambassadør i Danmark.


  Det bliver den 38-årige karrierediplomat, Henryka Moscicka-Dendys, der bliver Polens ambassadør i Danmark, når den nuværende Rafal Wisniewski stopper i Danmark efter fem succesrige år på posten.

  Godkendt efter indstilling

  Det polske parlaments udenrigsudvalg har netop godkendt Henryka Moscicka-Dendys som ny ambassadør efter indstilling fra udenrigsminister Grzegorz Schetyna. Det er endnu ikke sat nogen dato på hvornår den nye polske ambassadør tiltræder, men kilder oplyser overfor polennu.dk at det formentlig vil ske i løbet af september.

  Viceudenrigsminister siden 2013

  Henryka Moscicka-Dendys blev udnævnt til viceudenrigsminister 16. april 2013, og før det arbejdede hun med europæisk og nordeuropæisk politik.

  Henryka Moscicka-Dendys er jurist og uddannet på universitet i Katowice, og har en Ph.D. i international lov fra universitetet i Warszawa.

  Fulgt Polen i EU

  Hun kom til Polens udenrigsministerium i året for EU-optagelsesforhandlingerne i København i 2002, og har arbejdet i Danmark for Østersørådet, ligesom Moscicka-Dendys har arbejdet i Berlin på blandt andet den polske ambassade og med EU-politik som arbejdsområde.

  Taler flere sprog

  Da polske topfolks sprogkundskaber tidligere har været en emne, kan vi oplyse at Henryka Moscicka-Dendys taler flydende polsk, engelsk, tysk og russisk, og uformelle kilder oplyser overfor polennu.dk, at den kommende ambassadør i Danmark endda forstår og kan læse dansk.

  Dansk-polsk enighed

  Til det polske dagblad Gazeta Wyborcza siger Henryka Moscicka-Dendys, at Polen og Danmark har en stor samhandel, har fælles syn på sikkerhedspolitikken i EU, og at Danmark og Polen er enige om, at det er nødvendigt at styrke den østlige flanke af NATO, samtidig med at der tages hensyn til naboerne i Østeuropa med ønskerne om en fælles fremtid.

  Også knaster

  Hun påpeger, at der trods de gode dansk-polske relationer også er problemer, især inden for klimaområdet, men den nye ambassadør vil fremhæve alle de positive forhold mellem polakker og danskere.

  – Det er stadig relativt få danskere der kender os, og manges opfattelse af polakkerne er belastet af stereotyper og indtryk fra tiden under den Kolde Krig, siger den kommende polske ambassadør.

  Mere dansk-polsk samarbejde

  For at gøre noget ved denne kendsgerning, vil Henryka Moscicka-Dendys forsøge at øge de danske kulturelle relationer, øge de akademiske relationer og opprioritere samarbejdet med lokale myndigheder, siger hun til Gazeta Wyborcza.

  Respekteret ambassadør

  Den afgående ambassadør, Rafal Wisniewski kom til Danmark 1. september 2010, og har været en aktiv og respekteret ambassadør for Polen hos danskerne. Han var en af hovedtalerne på DI-topmødet i København sidste år, han har sat polsk-dansk filmsamarbejde på dagsordenen, og han har været aktiv i enhver debat om polakker også når det har været i modvind.

  I løvens hule

  Han blev mødt med respekt da han i 2013 tog til debat i LO hovedkvarteret for at møde den samlede danske fagbevægelse til debat om social dumping. Wisniewski har haft en travl periode med såvel dansk som polsk formandskab for EU, samt andre samarbejder, f.eks. FN-klimatopmøderne.

  Fredag klipper ambassadør Rafal Wisniewski den røde snor, når Wizz Air begynder ugentlige flyvninger fra Billund/Legoland til Gdansk i Polen.