Vigtigt elkabel i Østersøen lukket efter brud

Et uopklaret brud på et vigtigt elkabel i Østersøen udgør aktuelt ikke nogen risiko for forsyningssikkerheden, takket være vindmøller i den kraftige blæst. Når vinden lægger sig, og frosten kommer tilbage er situationen kritisk uden EstLink2. Arkivfoto.

WARSZAWA: Der er sket et brud på et vigtigt elkabel i Østersøen, der nu er lukket. Årsagen er fortsat ukendt, men intet udelukkes.


Der er et brud på et vigtigt elkabel i Østersøen, et kabel der forbinder Finland og Estland, den såkaldte Estlink2-forbindelse. Kablet er vigtigt for begge lande, og for Norge og Sverige.

EstLink 2 blev frakoblet elnettet fredag efter midnat. Årsagerne til fejlen er endnu ikke fundet. En undersøgelse er i gang, oplyste operatøren fredag aften.

Vigtigt elkabel i Østersøen

– Vi har endnu ingen oplysninger der tyder på, at bruddet er et resultat af driften af en udenlandsk aktivitet, men på nuværende tidspunkt kan vi ikke udelukke noget, siger Timo Kaukonen, fra Fingrid til det polske nyhedsbureau PAP.

Ifølge Fingrid udgør bruddet “ikke en trussel mod transmissionssystemets funktion i Finland lige nu, og elforsyningen er sikret”.

EstLink2, der nu er afbrudt, er den anden hoved forbindelse for el mellem Finland med Estland. Elkablet er 170 kilometer langt, hvoraf de 145 kilometer er på bunden af Finske bugten.

Kritisk situation når vinden vender

EstLink2 er et vigtigt elkabel med en transmissionskapacitet på 650 MW. Til sammenligning er den samlede effekt af den største finske atomreaktor Olkiluoto 3 på 1600 MW. Energiforsyningen er dog sikret, primært på grund af øget produktion af vindmølleparker. Behovet for ledningen kommer dog igen, når vindstyrken falder og den hårde frost kommer igen.

 

Vindmøller og vigtige elkabler eller ej! Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan donere valgfrit beløb via MOBILEPAY – 23435905.

Du kan også gøre det med betalings- eller kreditkort med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.