Vinteren er dyr for den polske samfundsøkonomi

  Sne og kulde har kostet over 100 mennesker livet i Polen, men også den polske økonomi er mærket af den udsædvanlige hårde vinter. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Den polske økonomi er også ramt af den hårde vinter. Økonomer anslår at kulde og sne i år har kostet Polen 1,5 milliard zloty.


  Denne vinters lave temperaturer og kraftige snefald har kostet den polske samfundsøkonomi cirka 1,5 milliarder zloty. Det giver en tilbagegang i bruttonationalproduktet (BNP) på 0,5 procent i 2010, skriver dagbladet Gazeta Wyborcza.

  Bygge- og anlægsarbejder er gået i stå, snerydning koster ekstra, og transportproblemerne på veje og jernbaner har givet voldsomme ekstraudgifter for Polens økonomi.

  Boligbyggeri hårdt ramt

  Boligbyggeriet er hårdest ramt. Af en ny rapport fra det polske officielle statistik kontor (GUS) fremgår det, at der er påbegyndt 4.450 lejligheder i januar, som er under 50 procent af tallet fra sidste år.

  I alt er 11.600 lejligheder bygget færdige i januar, men det er kun cirka en tredjedel i forhold til antallet i januar 2009. 15 procent nedgang Ifølge den officielle statistik er byggeaktiviteten i Polen samlet set faldet med 15,3 procent i januar.

  Til sammenligning steg industriproduktionen, trods internationale krise, med 8,5 procent i forhold til sidste år. Det er hovedsagligt vejret, der får skylden for den kraftige tilbage gang i byggeriet.

  Tidsplan vakler

  – Vi er ikke overrasket over sne og kulde, det har vi kalkuleret med, men vi forventede at vinteren var noget mildere, end den har været, siger Krzysztof Woch fra Hydrobudowa Polska. Firmaet bygger bl.a. stadions til EM i fodbold 2012, som skal spilles i Polen og Ukraine.

  – De fleste af vores projekter er meget afhængige af vejret. Når det fryser et par enkelte grader, kan vi godt arbejde, men når temperaturen når ned på minus 20, så stopper næsten alt arbejde, tilføjer entreprenørchefen.

  I forvejen er der stor nervøsitet i Polen for flere af de nye motorveje og et par af de nye stadion, når at stå klar til sommeren 2012, når Europas bedste fodboldkamp mødes til åbningskamp i Warszawa.

  Dyrt på flere områder

  Følgevirkningerne og omkostningerne ved den kraftige vinter, har også virksomheder der har ekstraudgifter til varme og snerydning, personale der ikke kunne møde på arbejdet osv.

  I Warszawa har man allerede nu brugt over 100 millioner zloty til snerydning, penge der ikke var budgetteret med. Også det polske PKP, svarende til danske DSB, melder om ekstraudgifter.

  Selskabet har denne vinter brugt 5,5 millioner zloty til afisning af højspændingssystemer, og til at erstatte togdriften med diesellokomotiver, siger Michal Wrzosek fra PKP til Gazeta Wyborcza.

  Rekordindtjening

  Men ikke alle virksomheder lider af tilbagegang. Saltproducenterne har gyldne tider med en fremgang i salget på 20 procent i denne vinter. Også handlen med kul til private er steget markant.

  – Vi sælger dobbelt så meget kul til private kunder i år, sammenlignet med sidste år, siger Zbigniew Madej fra Kompania Weglowa.

  Risiko for oversvømmelser?

  De næste udfordringer som det polske samfund står over for, er den situation der opstår, når sneen og ismasserne smelter, og formentlig oversvømmer flere floder og søer.

  Foreløbig har der ikke været meldt om oversvømmelser, selv om sneen og isen er ved at smelte flere steder i landet, men myndighederne følger vandstandene tæt lang i de mange polske søer og floder.