Visumtvang og paskontrol ved de polske grænser

  rice_usa_vip_warszawa_polennu_jens_moerch

  Der er skruet helt op for sikkerhedsniveauet, når Polen fra på fredag er vært for NATO-topmødet og utallige stats- og regerings-ledere fra hele verden. Polen tager ingen chancer ved grænserne og genindfører visumtvang og paskontrol fra i dag og frem til 2. august. I slutningen af juli kommer Paven også til Polen på et flere dage langt besøg i blandt andet Krakow. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WARSZAWA: Fra i dag genindføres der visumtvang ved indrejse til Polen, mens besøgende fra Danmark og andre Schengen-lande kan nøjes med at vise pas.


  Polen har midlertidig ophævet de bilaterale grænseaftaler med Rusland og Ukraine og genindfører visumtvang fra de to lande, skriver det polske nyhedsbureau PAP.

  Også Danmark

  Polen ophæver samtidig fra mandag morgen Schengen aftalen frem til 2. august og genindfører grænsekontrol og vil kræve forevisning af gyldigt pas for alle måneden ud, har de polske myndigheder tidligere meddelt sin Schengen-partnere og andre internationale relationer.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polen genindfører grænsekontrol


  NATO topmøde

  Og der er flere grunde til den ekstraordinære opmærksomhed ved grænserne til Polen. Fredag begynder NATO topmødet i Warszawa, og Polen får i den forbindelse besøg af præsidenter og statsledere fra alliancens lande på et tidspunkt hvor der er et stort pres fra flere sider på NATO og organisationens samarbejdspartnere.

  Paven til Polen

  Og ikke nok med det. I slutningen af måneden kommer Paven til Polen, hvor han blandt andet skal deltage i World Youth Days fra den 26. – 31. juli.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polen er et af de sikreste lande mod terror

  Visumtvang mod enklave

  Ordningen betyder også, at de russere der bor i den russiske enklave Kaliningrad inden for en afstand af 30 kilometer fra Polen, også skal have visum i perioden, selv om de ellers har særlige frie rejsemuligheder til og fra Polen. De polske myndigheder har ikke oplyst, hvor længe visumtvangen opretholdes.

  Rusland utilfreds

  Rusland har via sin konsul i Gdansk ladet polakkerne forstå at Moskva er utilfreds med beslutningen, og at lignende forholdsregler også vil gælde for polakker der vil til Kaliningrad/Rusland.