Wajda i Gdansk for at lave Lech Walesa film

  Robert_Wieckiewicz_skal_spille_Lech_Walesa_Arkivfoto

  Den 44-årige skuespiller Robert Wieckiewicz skal spille rollen som Lech Walesa i ny Wajda film om Solidarnosc og Lech Walesa. Arkivfoto.


  GDANSK: 84-årige filminstruktør Andrzej Wajda starter optagelserne til film om Lech Walesa og Solidarnosc i januar.


  Til januar optages de første scener til filmen, og det bliver en rekonstruktion af arbejdernes første strejke på skibsværftet i Gdansk i 1970, som blev brutalt slået ned af myndighederne. Mange arbejdere blev dræbt eller ’forsvandt’. Selv om Lech Walesa blev kendt for strejkerne i august 1980, var han også med i den første strejke i 1970.

  National helt

  Den polske skuespiller Robert Wieckiewicz, der skal spille Lech Walesa, er en af Polens mest populære skuespillere. I 2010 var han med i syv polske spillefilm.

  – Den 44-årige Robert er som skabt til rollen som Lech Walesa, siger Wajda i forbindelse med forberedelserne til en ny storfilm om Solidarnosc og Lech Walesa.

  Nationalhelt

  Senest har han høstet ros af flere anmeldere for sin rolle i Agnieszka Hollands film Darkness, hvor han spiller en polsk kloakarbejder i Lvov, der skjulte jøder for nazisterne under Anden Verdenskrig.

  I et interview siger Wieckiewicz, at Lech Walesa er en nationalhelt, selv om han lavede fejl som præsident.

  1980 til sommer

  200 mænd vil tage del i optagelserne til januar, hvor strejken i december 1970 bliver rekonstrueret. Til sommer skydes optagelserne til rekonstruktionen af de to strejker i august 1980, da Lech Walesa og Solidarnosc med ti million polakker som støtter, blev verdensberømte.