Warszawas borgmester er populær trods mistillids-afstemning

  Warszawas_borgmester_Hanna_Gronkiewicz_Waltz

  Warszawas borgmester er en af regeringspartiet PO’s mest populære profiler, men risikerer at blive afsat som borgmester på søndag. Arkiv-foto.


  WARSZAWA: Forud for en afstemning, der kan afsætte Warszawas borgmester på søndag, viser ny måling, hvem der er borgernes foretrukne borgmester-kandidater.


  Warszawas borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz risikerer at blive afsat som borgmester ved en folkeafstemning på søndag. Det kan blive realiteten på trods af, at en ny måling viser, at hun er borgernes mest populære kandidat til borgmesterposten.

  Mistillids-afstemning

  I Polen kan utilfredse borgere kræve en mistillids-afstemning, der kan afsætte en siddende borgmester. Det kræver, at der samles et antal underskrifter, der svarer til 10 procent af de afgivne stemmer ved sidste borgmestervalg. Denne regel har udløst en afstemning om borgmesterposten i Warszawa på søndag.

  Stadig populær

  Få dage før afstemningen viser en opinionsmåling, at Warszawas borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz stadig er den foretrukne kandidat blandt Warszawas vælgere. 30 procent ville ifølge målingen stemme på Gronkiewicz-Waltz, mens 22 procent ville stemme på venstrefløjens kandidat Ryszard Kalisz og kun 12 procent ville stemme på PiS kandidat Piotr Glinski.

  Kan blive afsat

  Ved afstemningen på søndage kan et flertal afsætte den nuværende borgmester, hvis stemmeprocenten når op på 60 procent af stemmeprocenten ved sidste borgmestervalg. I Warszawa betyder det, at hvis 390.000 vælgere møder op på søndag, kan et flertal afsætte Gronkiewicz-Waltz.

  Optakt til parlaments-valg

  Afstemningen i Warszawa ses som en optakt til parlaments-valget i Polen om to år. Gronkiewicz-Waltz er en af profilerne for det nuværende regeringsparti Borgernes Platform PO, og det vil være et voldsomt nederlag for regeringen, hvis hun taber borgmesterposten.

  Tusk anbefaler at blive hjemme

  Polens statsminister Donald Tusk fra PO har opfordret Warszawas borgere til ikke at møde op til afstemningen på søndag, så stemmedeltagelsen ikke når op på de krævede 390.000 stemmer.