Datter reddede præsident Andrzej Dudas liv

Præsident reddede livet
Præsident Andrzej Duda skulle have været med på præsident Lech Kaczynskis fly, der betød døden for 96 højtstående polakker. Men han meldte afbud sammen med Jaroslaw Kaczynski og flere andre. Søndag er det 12 år siden. Foto: Grzegorz Jakubowski KPRP.

WARSZAWA: Den polske præsident Andrzej Duda reddede livet, da hans datter blev syg og han måtte vælge Krakow frem for Smolensk.


Den nuværende polske præsident Andrzej Duda reddede livet for tolv år siden, da hans datter Kinga Duda blev syg. Der var nemlig reserveret plads til Duda på flyet til Smolensk, som forulykkede. Han arbejdede dengang for daværende præsident Lech Kaczynski.

Den nuværende partiformand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), bror til den daværende præsident og vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski skulle også have været med flyet. Han stod også på passagerlisten. Jaroslaw meldte fra i sidste øjeblik til det patriotiske korstog, fordi de to brødres mors helbred var dårligt. Hun var i forvejen indlagt på et hospital i Warszawa.

Også den daværende forsvarsminister Bogdan Klich, der var med i Donald Tusk-regeringen, skulle have været med på turen, men meldte også afbud fordi hans mor blev syg.

Den senere formand for Borgernes Platform (PO) Grzegorz Schetyna, skulle også have været med på turen til Smolensk. Han meldte afbud en uge før, fordi Donald Tusk ville have ham med på turen til Smolensk den 7. april, som var den officielle polsk-russiske markering af 70 året for Katyn-massakren.

Præsident undgik døden

Den nuværende præsident, vicestatsministeren, den daværende forsvarsminister og den senere formand for PO undgik alle den visse død ved hjælpe af deres afbud.

For den 10. april 2010 omkom 96 højtstående polakker i præsident Lech Kaczynskis fly. Det var på vej til Katyn i Rusland og skulle lande i den nedlagte militære lufthavn i Smolensk. De skulle markere 70 året for russernes udslettelse af den polske elite. Den såkaldte Katyn-massakre.

Smolensk ulykken: 96 polakker døde uden grund

Russiske henrettelser

Fra april 1940 blev 22.500 højtstående polakker, de 15.500 af dem officerer, henrettet ved nakkeskud af NKVD, en militær enhed direkte under diktator Josef Stalins kommando. Frem til 1990 gav Rusland tyskerne skylden for drabene, selv om alle vidste det var russerne. Et dansk dagblad påstod så sent som i 2009, også at mordene på den polske elite, var Nazitysklands værk.

Smolensk ulykken bruges fortsat politisk. Jaroslaw Kaczynski er hjernen bag beskyldningerne om, at det var Donald Tusk og Vladimir Putin, der stod bag Smolensk ulykken, selv om alle tekniske beviser understreger at det var en ulykke, og at flyet aldrig skulle have forsøgt at lande i den nedlagte lufthavn under de umulige forhold med tæt tyk tåge.

Donald Tusk mistede mange nære personlige venner, så det giver ikke rigtig mening. Putin havde ingen interesse i at fjerne Kaczynski som præsident. De to Kaczynski-brødre lavede problemer i EU, blandt andet med Lissabon traktaten, så de var nyttige værktøjer i kampen mod at destabilisere EU.

Andre konspirationer peger på at det var Jaroslaw Kaczynski der stod bag, fordi han ikke rejste med, og fordi han var jaloux på sin bror. Den tidligere præsident Lech Walesa hævder, at det var Jaroslaw Kaczynskis skyld at de 96 blev dræbt, da det var ham der pressede flyet til landing. De polske undersøgelseskommission har endnu ikke frigivet den sidste samtale mellem de to brødre der fandt sted under indflyvningen til Smolensk. Lech Walesa mener, at den båndoptagelse vil kaste lys over den egentlige årsag til ulykken. Nemlig at piloten blev presset til at lande, selv om vejrforholdene var umulige.

Hvis præsidentflyet havde gjort som flyvelederne i Warszawa og Smolensk anbefaldede, nemlig at lande i Minsk, hvor vejret og de tekniske forhold var bedre, så ville 96 polske liv have været skånet.

Jaroslaw Kaczynski fastholder stadig, at der var tale om et attentat.

 

10 kwietnia. Prezydent Andrzej Duda: Zginęli najlepsi z nas

 

Støt polennu.dk – engangsbeløb

Du kan betale med de mest anerkendte betalingsformer, når du vælger at støtte polennu.dk. Du kan give et engangsbeløb ved at trykke på et af beløbene, der sender dig videre til vores betalingsmodul.

DKK 100,00
DKK 200,00
DKK 500,00
DKK 1.000,00
DKK 5.000,00

Støt polennu.dk – fast månedligt beløb

Du kan også vælge at støtte os løbende, så du giver et bidrag hver måned, som du på et hvilket som helst tidspunkt kan fortryde igen.

DKK 50,00 pr. måned
DKK 100,00 pr. måned
DKK 200,00 pr. måned

950 af de savnede Katyn-ofre er fundet i Ukraine