Domstol underkender fængsling af Kaczynski-kritiker

Den Kaczynski kritiske advokat, og tidligere vicestatsminister Roman Giertych og elleve andre, er blevet løsladt efter at retten i Poznan ikke kunne få øje på, at de tolv har begået lovbrud. Arkivfoto.

POZNAN: En domstol har underkendt fængslingen af Kaczynski-kritisk advokat og elleve andre tiltalte. De 12 skal omgående løslades.


Torsdag ransagede det hemmelige politi den Kaczynski-kritiske advokat, og tidligere vicestatsminister Roman Giertychs hjem. Elleve andre blev varetægtsfængslet. De 12 var mistænkte for at have begået fusk for næsten 100 millioner zloty.

LÆS MERE: Kaczynski modstander arresteret af det hemmelige politi

Sikre beviser

Den særlige anti-korruptionsenhed CBA, under det hemmelige politi som styres af den nye vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski, havde ellers udtalt, at de havde sikre beviser for at der var begået kriminalitet og hvidvaskning af penge. Men det kunne retten i Poznan, altså ikke give anklagemyndigheden medhold i.

Pure frikendt

Retten fandt det slet ikke sandsynligt, at der var begået lovbrud, og dommerne afgjorde at de 12 skulle løslades omgående. De var ellers tiltalt for lovbrud, der kunne give 10 års fængsel. Anklagemyndigheden havde endvidere krævet, at der skulle betales 5 millioner i kaution ved en eventuel løsladelse. Men det fandt retten i Poznan selvsagt, heller ikke noget belæg for.

Hvorfor?

I Polen spekuleres der nu på, hvorfor den polske regering indleder en sag mod 12 højtstående polakker, uden at have belæg for anklagerne, efter de dramatiske ransagninger.

Jagt på beviser mod Kaczynski?

Flere iagttagere mener, at den reelle grund til ransagningerne, var for at tilintetgøre beviser på at vicestatsminister Kaczynski har begået afpresning og anden kriminalitet, blandt anden i forbindelse med planerne om Kaczynski Twin-tower i Warszawa. Advokat Giertych repræsentere flere klienter, der har sagsanlæg mod Kaczynski og regeringspartiet.

Hjemme igen

Roman Giertych har nu skrevet på Twitter, at han er glad for, at retten fandt anklagerne mod ham og de andre tiltalte for usandsynlige. Han er træt, og lover at han søndagen vil fortælle mere om de hektiske døgn, siden arrestationen torsdag.

– Jeg kan bekræfte, at retten ikke fulgte anklagemyndighedens krav om at de anholdte skulle varetægtsfængsles. Alle er nu løsladt. Min klient er glad for, at han kan gå hjem og få noget søvn, siger Andrzej Jarosław Reichelt, der er advokat for en af de andre fængslede, forretningsmanden Ryszard Krauze, til Gazeta Wyborcza lørdag aften.

polennu.dk følger sagen.

Flere uafhængige nyheder fra Polen? Hvis du vil støtte os, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Hvis ja, så tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.