EU: Sendetilladelse løser ikke alle problemerne

TVN sendetilladelse
TVN har fået sin sendetilladelse forlænget, trods en ny lov der skulle forhindre det, men Europa-Kommissionen vil fortsat holde øje med udviklingen på medieområdet i Polen, sagde en talsmand torsdag. Arkivfoto.

WARSZAWA: Det polske tv-nævn har nu formaliseret sendetilladelsen til TVN, men det løser ikke alle problemerne, mener EU-kommissionen.


Som polennu.dk skrev tilbage i august, så har den amerikansk ejede tv-station TVN fået sin sendetilladelse forlænget. Det skete formelt på et møde i det nationale tv-nævn KRRiT onsdag.

LÆS OGSÅ: TVN vil fortsætte også uden sendetilladelse

En kontroversiel medielov, kaldte TVN-loven, der udelukker bl.a. amerikansk ejerskab af medier i Polen, er stadig under behandling i de polske parlamenter, men med en sendetilladelse til TVN er loven blevet mindre kontroversiel i forholdet til USA. Loven tillader kun virksomheder inden for EU-lande samt EØS-landene, at eje medier i Polen. Loven kunne betyde, at TVN – der er ejet af Discovery – ikke længere kunne operere i Polen.

LÆS OGSÅ: TVN får sin sendetilladelse forlænget

Trusler og sendetilladelse

Polens regering har modtaget trusler fra USA. Hvis TVN bliver tvangslukket i Polen, så vil det få alvorlige følger for Polen med sanktioner. USA har også truet med at trække tropper ud af Polen, ligesom amerikanerne vil nægte ledende polakker indrejse til USA i al fremtid.

Truslerne har fået Kaczynski-regeringen på retræte, og ved at henvise til at TVN er godkendt efter hollandsk lov, så er sendetilladelsen forlænget. Men tv-nævnet fastslog dog alligevel, at de ikke havde taget højde for den nye lov, da den ikke er gældende.

I Bruxelles anser man sendetilladelsen til TVN som en ”positiv forandring”. I mange måneder har EU med bekymring fulgt udviklingen omkring mediernes vilkår i Polen. Siden Kaczynski-regeringen kom til magten, er Polen styrtdykket på det internationale pressefriheds indeks. Polen ligger nu lavere end lande som Niger og Malawi i Afrika på listen over pressefrihed.

LINK: Pressefriheds indeks 2021 – hele listen

Talsmand for Europa-Kommissionen Christian Wigand siger, at trods den gode nyhed, så løser det ikke alle problemerne på medieområdet i Polen.

– Vi vil fortsat følge udviklingen meget tæt, sagde talsmanden torsdag.

Støt polennu.dk – frie medier er under pres!

– Vi lever i en tid hvor fordomme får næring, og hvor hverdagen er fyldt med populisme og fake news. Hos polennu.dk mener vi, at troværdige informationer er det bedste værn mod fordomme. Derfor har vi også fravalgt en betalingsmur, selv om det er tidens trend. Vi synes, at danskerne fortjener langt flere uafhængige og troværdige nyheder og informationer om Polen og polakkerne på dansk. Corona-krisen har gjort betingelserne sværere for polennu.dk, der ikke modtager pressestøtte eller andre offentlige tilskud. Vi er heller ikke omfattet af nogen hjælpepakker. Hvis du vil støtte os i arbejdet med flere nyheder fra Polen, kan du gøre det på flere måder. Det vil aktuelt være en stor hjælp.

Støt polennu.dk – engangsbeløb

Du kan betale med de mest anerkendte betalingsformer, når du vælger at støtte polennu.dk.

Du kan give et engangsbeløb ved at trykke på et af beløbene, der sender dig videre til vores betalingsmodul.

DKK 200,00

DKK 500,00

Støt polennu.dk – fast månedligt beløb

Du kan også vælge at støtte os løbende, så du giver et bidrag hver måned, som du på et hvilket som helst tidspunkt kan fortryde igen.

DKK 50,00 pr. måned

DKK 100,00 pr. måned

DKK 200,00 pr. måned

Ethvert bidrag vil være en stor hjælp for at sikre en god dansk dækning af hvad der sker i Polen – og der sker en del for tiden.