Europas folkevalgte: EU skal være LGBT-zone

LGBT zone EU Polen
Fire polske medlemmer af Europa-Parlamentet for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), har fået ophævet deres immunitet, og kan du retsforfølges i Polen for hadforbrydelser. På billedet er det Magdalena Adamowicz, valgt for Borgernes Platform (PO/KO). Hun er enke efter den myrdede Gdansk-borgmester Pawel Adamowicz, der blev udsat for en hadforbrydelse i 2019. Arkivfoto.

BRUXELLES: Europas folkevalgte har vedtaget en resolution, der skal gøre EU til en LGBT-zone. En reaktion på de polske LGBT-frie zoner.


LGBT-zone. Det hele begyndte, da Warszawa ville vise resten af verden, at de trods Kaczynski-regeringens anti-LGBT retorik, ville erklære byen som LGBT-zone. Her skulle alle LGBT-personer føle sig velkommen. Det fik efterfølgende flere polske regioner og byer, til at erklærer sig som LGBT-frie zoner. Cirka 100 byer, tre regioner, og et geografisk område der svarer til 30 procent af Polens areal.

I den polske præsidentvalgkamp, sagde præsident Andrzej Duda endda, at LGBT-ideologien er lige så farlig for Polen, som kommunismen og nazismen har været det.

To år efter den første polske region erklærede sig selv for en “LGBT-fri zone”, erklærede Europa-Parlamentet EU for en “LGBTIQ-frihedszone”. I en resolution, der blev vedtaget med 492 stemmer for, 141 stemmer i mod og 46 hverken/eller.

Ny LGBT-zone

I en meddelelse fra Europa-Parlamentet hedder det: MEP’erne fremhæver, at disse “LGBTIQ-fri zoner” er en del af en bredere kontekst, hvori LGBTIQ-samfundet i Polen er mål for øget diskrimination og angreb. Især hadefuld tale fra offentlige myndigheder, folkevalgte politikere (inklusiv den siddende præsident) samt medier, der støtter regeringen. De fordømmer også anholdelserne af LGBTIQ-rettighedsaktivister samt angrebene og forbuddene på Pride-parader.

LÆS OGSÅ: Dansk løgne og historiefusk skader polsk LGBT-kamp 

Selvom Europa-Kommissionen afviste ansøgninger til EU-støtte under sit “town-twinning”-program fra polske byer, der adopterede sådanne resolutioner, opfordrer MEP’erne til at tage skridtet videre. Kommissionen bør bruge alle redskaber. Inklusive traktatbrudsprocedurer — artikel 7 i EU Traktaten. Såvel som den fornyligt vedtagede forordning om beskyttelse af EU’s budget for at adressere brud på de fundamentale rettigheder af LGBTIQ-personer i EU.

LGBTIQ-personer alle steder i EU bør kunne nyde friheden til at leve og vise deres seksuelle orientering og kønsidentitet i offentligheden. Uden at frygte intolerance, diskrimination eller forfølgelse. Og myndigheder på alle niveauer i EU bør beskytte og fremme lighed og fundamentale rettigheder for alle. Inklusive LGBTIQ-personer, hedder det blandt andet i resolutionen.

LINK: Meddelelse fra Europa-Parlamentet om LGBT-zone 

I lighed med de polske LGBT-frie zoner, vil EU’s LGBTIQ-frihedszone ikke have nogen juridisk eller praktisk betydning.

LÆS OGSÅ/LEDER: Medlemmer af Folketinget sjusker med LGBT