LEDER: Medlemmer af Folketinget sjusker med LGBT krav

LGBT Polen
Danmarks ambassade i Warszawa har i flere år støttet LGBT kræfterne i Polen, ligesom skiftende danske ambassadører har deltaget i LGBT optog, som her i Warszawa. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

KØBENHAVN: Der er tale om LGBT-sjusk, når danske politikere vil indbringe Polens LGBT-frie zoner for EU-domstolen, mener redaktør.


LGBT og Polen. Hvis man hører til dem, der mener at embedsmændene er dygtigere til udenrigspolitik end politikerne, så er der rigelig skyts at finde i en artikel i dag på Danmarks Radio under overskriften:

Regeringen under pres. Partier vil have Polen for EU-domstol for LGBT-frie zoner: ‘En skamplet på EU’

Af artiklen fremgår det, at Enhedslisten har stillet et beslutningsforslag, om at den danske regering skal arbejde for at få Polen for EU-domstolen. SF, Frie Grønne, Alternativet, Venstre og Liberal Alliance har allerede meddelt, at de støtter forslaget, skriver DR.

Det er da en sympatisk tanke at kæmpe for de aftalte værdier og ideer, som Polen og andre allerede har forpligtet sig til i København i 2002. Men der er flere ting, der gør forslaget til en meget dum ide – lige frem til noget sjusk. For det første, er der ikke en eneste lov i Polen, ikke en eneste parlamentarisk beslutning om LGBT-frie zoner. Det er lokale og regionale erklæringer, der ikke engang har gyldighed i en polsk retssal. Alene af den grund, vil forslaget formentlig blive afvist af EU-domstolen. Og PS! Der ligger rigeligt med sager ved EU-domstolen mod Polen i forvejen.

EU har i øvrigt allerede undladt at give penge til lokalområder, der står bag erklæringen om LGBT-frie zoner. En af byerne har også fortrudt sin anti-LGBT-erklæring, og mener at de er blevet misforstået eller manipuleret med. EU er helt opmærksom på LGBT-problematikken i Polen, og har handlet på det. Og det gælder hele EU-systemet.

LÆS OGSÅ: Polsk by vil ikke være i LGBT-fri zone mere

Men lad os nu bare forestille os, at EU-domstolen vil tage sagen, som de danske partier foreslår. Det vil tage år i sagsbehandling, og hvorfor give den polske regering og deres lokale anti-LGBT bagland det forspring – og den fred så længe? Handlede det ikke netop om at presse Polen?

Det virker mere som om, at den pludselige udmelding i Folketinget hænger sammen med, at Europa-Parlamentet senere i dag formentlig vil besluttet at erklære hele EU for LGBT-venlig zone. Også en tvivlsom handling, der risikere at give mere næring til anti-LGBT-kræfterne og EU-modstanderne i Polen.

De LGBT-frie zoner i Polen – som alene er et begreb – blev opfundet, fordi hovedstaden Warszawa erklærede sig selv som LGBT venlig by. Tryk avler modtryk.

Da rammerne for EU-midlerne blev lagt sidste år, blev der indført en ny regel, der betyder at EU kan undlade at sende penge til et medlemsland der ikke overholder EU-værdierne. Det var et krav fra blandt andet Danmark og Tyskland, som der har været meget forvirring omkring, selv om aftalen om den nye regel er meget klar. Det nye og enestående i reglen er nemlig, at det ikke længere kræver enstemmighed, men blot simpelt flertal blandt medlemslandene, for at kunne straffe et medlemsland økonomisk. På det område vil det give mening at presse den danske regering, men ikke med nye langsommelige processer.

LÆS OGSÅ: Mette og Merkel havde ret – Polen tog fejl

Jeg vil opfordre Folketingets partier til at forfølge det spor. På den måde kan Polens Kaczynski-regering nemlig få kontant afregning for den manglende uafhængighed i retssystemet, for destruktionen af pressefriheden, for regeringens kontroversielle LGBT-dyrkelse, for de nye krænkelser af kvinder i abort-spørgsmålet og andre helt åbenlyse brud på “EU-grundlovens” værdier.

En løsning på problemerne med Polen, kræver som minimum, at man sætter sig bare en lille smule ind i virkelighedens verden. Det nye krav til regeringen om Polen, virker mest af alt som ligegyldig populisme og sjusk fra flere af Folketingets partiers side.

Jens Mørch, polennu.dk

Jens Mørch
Forfatter og chefredaktør, Jens Mørch, polennu.dk

Flere nyheder fra Polen? Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men kendskab og viden er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod fordomme. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer. PS! Når du betaler, vil vores betalingssystem – efter nye EU- regler pr. 1 februar – kræve en bekræftelse med SMS eller via NemID. Vi beklager.