Ingen tiltale for fusk mod polak i MELD sag

MELD sag Danmark Polen
Danske Morten Messerschmidt er tiltalt for fusk i forbindelse med MELD sagen. Formanden for det polske Solidarna Polska, Zbigniew Ziobro, er en af de mistænkte i MELD sagen om fusk med EU-midler. I dag er han justitsminister, og han har ikke fundet grund til at rejse tiltale mod sig selv. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Der er rejst tiltale mod den danske politiker Morten Messerschmidt for svindel i MELD gruppen med EU-penge. I Polen bliver der ingen sag.


De danske myndigheder har rejst tiltale mod det tidligere medlem af MELD gruppen i Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti, næstformand Morten Messerschmidt. Den danske politiker tiltales for i et enkelt tilfælde at have modtaget EU-penge uberettiget. Det handler om under 100.000 kroner til et Dansk Folkeparti arrangement. Partiet var medlem af MELD, sammen med det polske Solidarna Polska, i Europa-Parlamentet.

Afsløring af MELD

I november 2016 afslørede polske Newsweek Polska og det danske Ekstra Bladet, at flere medlemmer af den nu nedlagte MELD-gruppe i Europa-Parlamentet, havde fusket og fået udbetalt EU-midler, til arrangementer og EU-fremstød som ikke er gennemført til formålet. Der er tale om svindel for cirka en halv million euro.

Det er EU svindelkontor – OLAF – der har arbejdet med sagen, og som har sendt sagens akter videre til retslig behandling i de lande de anklagede kommer fra.

LÆS OGSÅ: Justitsminister har fusket med EU-penge

På den polske side er den hovedanklagede i sagen formanden for Solidarna Polska, Zbigniew Ziobro. Han er i dag justitsminister og øverste chef for politi og retsvæsen i Polen.

MELD sag indledt i 2017

I januar 2017 – efter afsløringer månederne før – indledte en domstol i Warszawa et sagskompleks, hvor man ikke alene så på EU-midler til Solidarna Polska, men også til de øvrige polske partier med medlemmer i Europa-Parlamentet. Dette arbejde er gået i stå, og den hovedanklagede justitsminister er end ikke afhørt i sagen, skriver onet.pl. Mange af de penge, som uretmæssigt er opkrævet fra EU, er gået til firmaer og organisationer, som justitsministerens venner og familiemedlemmer kontrollere. De har så til gengæld givet store bidrag til partikassen.

LÆS OGSÅ: Medier trues til tavshed efter afsløring af EU-fusk

Anklagemyndigheden har nu fastslået, at man ikke ser noget problem i at mange af pengene er overført til den nuværende justitsministers venner og familiemedlemmer.

Mere nyt om MELD fra Polen? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.