Justitsminister har fusket med en million EU-kroner

justitsminister_zbigniew_ziobro

Polens justitsminister Zbigniew Ziobro er i problemer efter at Ekstra Bladet og Newsweek Polska har afsløret at han som medlem af Meld ledelsen har modtaget ulovlige EU-tilskud til venner, familie og partikasse. Arkivfoto.

LÆS  Voldsomt uvejr rammer Polen i denne weekend

WARSZAWA: Ekstra Bladet og Newsweek Polskas afsløringer om fusk med EU-midler omfatter også Polens justitsminister Zbigniew Ziobro.

LÆS  Advarsel: Kraftigt snevejr og storm på vej flere steder

Justitsminister Zbigniew Ziobro har fusket med ulovlig partistøtte til sit parti Solidarna Polska. Det er kommet frem efter et unikt dansk-polsk journalistsamarbejde mellem Ekstra Bladet og Newsweek Polska. Afsløringerne kom mandag, og er en del af Meld sagen som også omfatter Dansk Folkeparti, der i lighed med det polske søsterparti har modtaget midler fra fonden på falsk grundlag.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Polsk parti har også snydt med EU penge


Familie og venner

Polens magtfulde justitsminister, der er en del af inderkredsen omkring Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski, har været med i ledelsen af Meld og har med særdeles rund hånd givet EU-penge til venner og familie. Han har sørget for – med den daværende danske formand Morten Messerschmidts godkendelse – at få næsten en million kroner overført til venner og familie, som til gengæld har sendt cirka en fjerdedel af pengene tilbage til Solidarna Polska som partistøtte. Selv om det hele fandt sted for to år siden, er der i dag ingen af de implicerede der kan huske hvad pengene er gået til, skriver Newsweek Polska.

LÆS  Trækker forslag om domstole der skulle frigive EU-midler

Noget for noget

En af de kontrakter som justitsministeren står bag er til en Krakow tænketank med navnet Institut Kosciuszki. Tænketanken er stiftet af Witold Ziobro, der er justitsministerens bror. Fonden har fået 300.000 kroner fra Meld, og lige efter er der overført 113.000 kroner til Solidarna Polska. Blandt andet er der ifølge bilag som de to medierne har fundet, produceret kuglepenne, som ingen nu kan finde. Til gengæld har de virksomheder og personer der har fået penge fra Meld fonden, alle betalt penge til partikassen i Solidarna Polska.

LÆS  Europa-kommissionen indleder ny sag mod Polen

Fortrolige oplysninger

Fonden ønsker ikke at oplyse hvad pengene er gået til, og kalder oplysningerne for fortrolige, skriver Ekstra Bladet. Udover ministeren er også senator Jacek Wlosowicz og chefen for de statslige medier Jacek Kurski en del af svindelsagen.

Forsvundne kuglepenne

Flere andre af justitsministerens venner har også fået del af pengene. Der er overført penge til flere leverandører i 2013 og 2014.

Regeringspartner

Sagen er en belastning for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), der har et formaliseret samarbejde med Solidarna Polska. Begge parti er EU-modstandere, og er netop gået til kamp mod fusk i EU-unionen, på samme måde som Dansk Folkeparti.

Men foreløbig er der ikke udsigt til, at Polens justitsminister eller hans partifæller har tænkt sig at sende pengene tilbage.

Kontroversiel ændring

Justitsminister Zbigniew Ziobro blev indsat sidste år, og har store magtbeføjelser i Polen. Anklagemyndigheden ligger direkte under ministeren, en kontroversiel ændring som regeringen indførte i foråret, og som har udløst kritik af oppositionen og hos Europas demokratiske vagthund, Venedig-kommissionen.

LÆS  EU har modregnet 519 millioner zloty til Polen

LÆS MERE
polennu.dk: Ny lov skal give minister kontrol over anklagemyndighed

EU undersøger

EU’s særlige anti-korruptionsenhed OLAF går nu ind i sagen, ligesom enheden allerede er i gang med at undersøge Meld gennem de afsløringer som Ekstra Bladet tidligere har bragt om Dansk Folkeparti.