Medier trues til tavshed efter afsløringer om EU-fusk

medier_radio_gdansk_2016_jens_moerch_polennu

Medier er blevet truet med retssager, hvis de skriver om partiet Solidarna Polska og den polske justitsministers rolle i Meld-sagen. Blandt de involverede i sagen er også chefen for det statsejede TVP, Jacek Kurski, der er tidligere medlem af det skandaleramte Meld-fond. Ifølge Ekstra Bladet og Newsweek Polska har han også selv modtaget ulovlige penge fra EU. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

LÆS  Intern strid i EU-toppen om penge til Polen

KØBENHAVN: Polske medier er blevet truet til tavshed efter EU-svindelsagen med Dansk Folkepartis søsterparti og Polens justitsminister.

LÆS  Ingen penge til regioner med LGBT-erklæringer

Ekstra Bladets afsløringer af Dansk Folkeparti, Meld-fonden og Morten Messerschmidt har udløst overskrifter i de danske medier, og partiet er sendt til tælling på deres største nedtur i meningsmålingerne nogensinde.

Danske konsekvenser

Hovedpersonen, den danske stemmesluger ved seneste EU-valg, Morten Messerschmidt er smidt ud af ledelsen i sit parti i Danmark og Bruxelles og er sygemeldt på ubestemt tid. Næstformanden for Meld, Søren Espersen har fået stække sin indflydelse, efter at det var et af hans familiemedlemmer der udløste skandalen om millionfusk med EU-midler.

Polsk justitsminister

I samme sag har Ekstra Bladet samarbejdet med polske Newsweek, og afsløret af det polske søsterparti Solidarna Polska også har fusket med EU-pengene. I Polen trækker sagen tråde til den polske regering, da også justitsminister Zbigniew Ziobro er involveret. Han er tidligere formand for Meld-fonden, og har også fusket og givet ulovlige penge til sit parti og sine venner og familie. Men i modsætning til i Danmark, har sagen ikke fået konsekvenser for de skyldige i Polen.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Polens justitsminister med i EU-fusk

LÆS  Ingen penge til regioner med LGBT-erklæringer

Ekstra Bladet og Newsweek blev forinden udgivelsen truet med retssag af partiets kasserer, senator og tidligere Meld-formand Jacek Wlosowicz. Men her holder truslerne ikke op.

Kun i Newsweek Polska

Andre medier i Polen er også blevet truet til ikke at gå ind i sagen med justitsministeren i hovedrollen. Det skriver Newsweek Polskas prisvindende journalist Wojciech Ciesla i EU Observer. Derfor er der stort set ingen polske medier der har villet citerer historien, samme historie som i Danmark har fået store konsekvenser for de ansvarlige.

LÆS OGSÅ
Ekstra Bladet: Trods trusler går Messerschmidt skandalefond Europa rundt

LÆS  Fire lande sidder hårdt på EU-pengene til Polen

Chefen for det statsejede TVP, Jacek Kurski er også dybt involveret i Meld-skandalen, og det har formentlig også lagt en dæmper på udbredelsen af historien.

LÆS OGSÅ
EU Observer: Meld sagen

Udvandrede fra pressemøde

På et pressemøde med Polens justitsminister Zbigniew Ziobro konfronterede Newsweek Polska ministeren med anklagerne om fusk af EU-pengene. Ministeren sagde ikke mere på det møde, rødmede lidt, og forlod derefter de mange journalister med sit følge og et skævt smil.

Øget beføjelser

Polens justitsminister har med den nye regering der blev valgt sidste år, fået øgede beføjelser og kan ved egen kraft anklage og tiltale borgere uden retslig kendelse. Et forhold som EU og Europarådet har protesteret mod, da det strider mod de demokratiske grundprincipper.

,