Kronprinsesse gjorde polske sikkerhedsfolk nervøse

kronprinsesse Mary 50
Kronprinsesse Mary der i dag bliver 50 år, overraskede sikkerhedsfolkene på et børnehospital i Szczecin på kronprinseparrets 10-års bryllupsdag. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.

KØBENHAVN: Danmarks kronprinsesse Mary fylder 50 år i dag. På kronprinseparrets 10-års bryllupsdag skabte fødselaren panik for polske sikkerhedsfolk.


Danmarks populære kronprinsesse Mary fejres i dag i anledning af 50-års fødselsdagen. Kronprinsessen er blevet hyldet flere gange i ugens løb, og i dag på selve 50-års dagen har Mary blandt andet hilst på fremmødte på Amalienborg. HKH Mary er gift med kronprins Frederik, og parret har fire børn; Christian, Isabella, Josephine og Vincent.

LINK: Mere om fejringen af HKH Mary

At den danske kronprinsesse er dybt engageret i socialt arbejde, minoriteter og børns vilkår, er en kendt sag. At Mary har et stort hjerte for udsatte fandt de da også ud af i Polen, da kronprinseparret i 2014 – på deres 10-års bryllupsdag – var på officielt besøg i nabolandet. Her udløste kronprinsessen panik blandt de polske og danske sikkerhedsfolk.

Polsk sikkerhedsalarm

Kronprinsessen besøgte blandt andet et hospital for kræftramte børn, hvor hun mødte læger, sygeplejersker og udvalgte børn, der skulle hilse på Mary. Alt var timet og tilrettelagt til mindst detalje, kronprinsessens skridt var nøje planlagt under besøget. Det royale danske par havde naturligt nok stor bevågenhed fra det officielle Polen, internationale medier og de polske sikkerhedstjenester, der skulle passe godt på den danske kronprinsesse.

Da de officielle gerninger på børnehospitalet var tæt på afslutningen, fik den danske kronprinsesse øje på en lille pige, der stod bag en glasrude på lang afstand af prinsessen, og vinkede til hende. Hende fik Mary øje på, og hun ville hen for at hilse på den lille kræftramte pige, selv om hun var meget langt væk fra delegationen. Og så fik de polske og danske sikkerhedsfolk ellers travlt, for området var tilsyneladende ikke sikret til besøget, og selv om det var hjerteskærende varmt at se kronprinsessen og den lille pige der fik sig et uventet klem, så var der endnu mere travlhed blandt sikkerhedsfolkene. Ingen ville stå i vejen for Marys vilje. Den danske kronprinsesse blev rost til skyerne i polske medier i dagene efter, ligesom polakkerne var glade for at parret havde valgt at fejre deres 10-års bryllupsdag i Polen. I dagene op til parrets bryllupsdag besøgte de blandt andet Polens præsident Bronislaw Komorowski i Warszawa under det officielle besøg. På 10-årsdagen var parret på besøg i Vestpommern – i Szczecin – hvor kronprinsen har været soldat.

Mary og Lech Walesa

Kronprinsesse Mary, udenrigsminister Jeppe Kofod, Lech Walesa og Justyna Krawczyk, polennu.dk. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

Da den tidligere polske præsident – modtager af Elefantorden – Lech Walesa seneste var i Danmark i 2019 blev der arrangeret et møde på København Universitet, hvor kronprinsessen og udenrigsminister Jeppe Kofod mødtes med den polske Nobel Fredsprismodtager. Lech Walesa er begejstret for Danmark, og ikke mindst for kronprinsessen og Dronningen. Det sagde han efter mødet med Mary, og Walesas kærlighed til det danske kongehus er gengivet i den nye anmelderroste bog: Kongehuset – på arbejde for Danmark. Skrevet af Gitte Redder og Karin Palshøj og udgivet i anledningen af regentens 50 års jubilæum.

Ny bog: Lech Walesa om Danmarks dronning

Fra svigersøn til svigerdatter

Lech Walesas svigersøn Adam Dominski var også med i Danmark, hvor han forærede kronprinsessen et indrammet billede af hendes svigermor og hans svigerfar fra 1993, hvor de to ryger sammen.

– Kronprinsessen brød ud i latter, da hun så billedet af hendes svigermor og min svigerfar, sagde Adam Dominski til polennu.dk den gang.

Dominski fortalte Mary, at hans svigerfar ikke længere er ryger.

– Gid jeg kunne sige det samme, om min svigermor, svarede en storsmilende kronprinsesse i 2019.

Royalt og historisk foto fra svigersøn til svigerdatter

Sidst den danske kronprinsesse var på officielt besøg i Polen sammen med sin mand, var også i 2019. Det var i forbindelse med fejringen af 100 året for de dansk-polske diplomatiske forbindelser. Her besøgte kronprinseparret Warszawa og præsident Andrzej Duda, og besøget blev afsluttet med et brag af en fest i Kulturpaladset. Lech Walesa kunne ikke deltage i 100-års løjerne, da han var på besøg i USA, men han sendte en hilsen til deltagernes store jubel.

Lech Walesa havde også sikret sig, at der var en fornem gave til kronprinseparret fra Lech Walesa, som blev afleveret trods den tidligere præsidents fravær.

Det Danske Kulturinstitut i Warszawa har stået mange store og små events i Polen med dansk kultur i centrum. Seneste da Kronprinseparret HKH Mary og Frederik besøgte Warszawa i november, hvor de blandt andet deltog i en festforestilling i Kulturpaladset i anledning af 100 året for dansk-polsk samarbejde. Til venstre ses instituttets lederen i Polen året ud, Boguslawa Sochanska. Arkivfoto.

polennu.dk ønsker den danske kronprinsesse Mary stort tillykke med dagen, og vi har også lovet at viderebringe hilsner fra mange polakker – herunder fra Lech Walesa – der er en stor beundrer af den danske kronprinsesse Mary.

Klima Danmark Polen
Polens præsident Andrzej Duda er inviteret til virtuelt klima topmøde af den amerikanske præsident Andrzej Duda. Danmark er også inviteret, men det bliver ikke HKH Kronprinsen der deltager på Danmarks vegne, men statsminister Mette Frederiksen. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi blive meget glade. Du kan gøre det ved at donere os et beløb. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.