MEP: Kommissionen er løbet tør for undskyldninger

Christel Schaldemose Polen undskyldninger EU
Gruppeformanden for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose, mener at Europa-Kommissionen er løbet tør for dårlige undskyldninger, ved ikke at gribe kontant ind overfor den polske regerings undergravning af demokratiet. Privatfoto.

BRUXELLES: Medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose siger, at Europa-kommissionen er løbet tør for undskyldninger efter en EU-dom onsdag.


Formanden for det danske regeringsparti Socialdemokratiets gruppe i Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose siger til polennu.dk, at EU-kommissionen er løbet, tør for dårlige undskyldninger. Udtalelsen kommer fordi Europa-Kommissionen ikke har taget penge fra blandt andet Polen, når de demokratiske spilleregler i EU er blevet overtrådt. Det sker efter en dom ved EU-domstolen onsdag, der fastslog at den særlige mekanisme, der kan tage penge fra et land der ikke overholder spillereglerne, er lovlig og i overensstemmelse med traktaterne. Nu afventer medlemmer af Europa-Parlamentet, at Europa-Kommissionen tager initiativ til at stoppe pengestrømmen til Polen, indtil den polske regering lever op til aftalerne.

EU-domstolen afviser klage fra Polen og Ungarn

MEP: Slut med dårlige undskyldninger

– Jeg og resten af Europa-Parlamentet har i årevis råbt op om denne demokratiske skandale. Vi synes simpelthen ikke at det er ok, at så mange penge gives til lande, uden de lever op til så basale spilleregler.  Men selvom vi i Europa-Parlamentet har været meget klare i spyttet, så afhænger det hele af EU-Kommissionen, der kan starte en sag mod eksempelvis Polen eller Ungarn. Og det har de ikke villet gøre endnu. Kommissionen har set passivt til og konstant fundet på dårlige undskyldninger. Faktisk lagde vi i Europa-Parlamentet sag an mod Kommissionen på grund af deres tøven. Så det hele afhænger nu af EU-Kommissionen, og jeg og mine kollegaer her i Europa-Parlamentet vil gøre alt for at presse dem til handling, siger Schaldemose til polennu.dk.

Forkasteligt og under al kritik

Hvad får dig til at tro, at Polen vil rette ind nu?

– Jeg håber virkelig, at den polske regering vil begynde at genoverveje den sti, den har valgt at gå ned ad de senere år. Det handler både om deres forfærdelige LGBT-frie zoner, men også deres afmontering af uafhængige domstole. Det er forkasteligt, og under al kritik, at et så stort og stolt lands regering opfører sig sådan. Jeg er dog ikke naiv, og tror ikke at den polske regering vil ændre adfærd. Men det faktum, at Polen hvert år modtager omkring 120 milliarder, og samtidig kan se stort på vores fælles værdier er ikke okay. Det håber jeg, at dagens afgørelse kan i det mindste sætte en stopper for de penge, siger det danske medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose.

Europa-Parlamentet har flere gange krævet at kommissionen tog penge fra Polen – tror du det lykkedes denne gang?

– Jeg håber det virkelig. Det er jo sådan, at vi for to år siden vedtog en ny lov – den såkaldte forordning om konditionalitet. Og i EU skal lov jo overholdes. Derfor må Kommissionen også agere ud fra den lov, og de bestemmelser der er i loven. Gårsdagens dom ved EU-domstolen var den sidste sten på vejen, som Kommissionen havde lagt. Derfor er der ikke flere undskyldninger for at handle og administrere efter loven nu, siger Socialdemokratiets gruppeformand i Europa-Parlamentet. Hun vil sammen med Europa-Parlamentet lægge yderligere pres på Europa-Kommissionen.

Den omstridte retsstatsmekanisme blev vedtaget for to år siden efter pres fra blandt andet Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Hvis ikke Polen retter ind efter de demokratiske spilleregler i EU, står landet til at miste 770 milliarder zloty i perioden fra 2021 – 2017.

Christel Schaldemose
Medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose. PR-foto.

ANALYSE: Mette og Merkel havde ret – Polen tog fejl

Støt polennu.dk og få flere nyheder fra Polen på dansk. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.