Minister stopper sag om penge til LGBT-frie zoner

Polen LGBT-frie zoner
Polens justitsminister har taget penge til LGBT-frie zoner fra et fond, der skulle bruges til polske NGO’er. Det er blevet meldt til anklagemyndigheden, som nu har afvist at gennemføre sagen. Anklagemyndighedens chef er samme justitsminister. Foto: Piotr Lupinski, LAPP FOTO.

WARSZAWA: Justitsministeren har stoppet en sag mod sig selv. Den handler om penge der er givet til LGBT-frie zoner, som skulle bruges til helt andre formål.


Da EU ikke ville give penge til byer i de såkaldte LGBT-frie zoner, trådte Polens justitsminister Zbigniew Ziobro til med det dobbelt beløb. Pengene tog han fra et særligt Retfærdighedsfond (FS), der skal bruges til rehabilitering af kriminelle og som hjælp til voldsofre. Zbigniew Ziobro gav alligevel pengene i august pengene til seks kommuner.

LÆS OGSÅ: Polen betaler for LGBT-frie zoner efter nej fra EU

Ikke til LGBT-frie zoner

Pengene var øremærket til NGO’er – altså ikke til myndigheder. Det er naturligvis ulovligt, og det har flere oppositionsmedlemmer da også påpeget.

– Jeg har sendt en anmeldelse til anklagemyndigheden om justitsministerens aktiviteter i forbindelse med hans administration af midler i Retfærdighedsfonden (FS), siger Krzysztof Śmiszek, der medlem af Razem (Venstre) i parlamentet til TVN 24.

Men anklagemyndigheden i Warszawa, der hører direkte under samme minister, har nu afvist at indlede en sag mod justitsministeren. Smiszek siger at selv om ministeren tydeligvis har overtrådt paragraf 231 i straffeloven, så har anklagemyndigheden nu afvist at behandle sagen.

EU-fusk og LGBT-frie zoner

Det er ikke kun pengene til LGBT-frie zoner som den kontroversielle justitsminister kritiseres for. Mange af hans familiemedlemmer får penge fra den polske statskasse, og det menes at være den vigtigste årsag til, at han som varslet, ikke brød med Kaczynski, da der ikke blev nedlagt veto mod EU-budget og hjælpepakke. Ministeren har tidligere brugt penge fra fonden, blandt andet til valgkampen forrige år.

LÆS OGSÅ: Dansk historiefusk skader polsk LGBT-kamp

Læs mere om Polen og LGBT-frie zoner her

Justitsminister Zbigniew Ziobro spiller også en hovedrolle i den såkaldte MELD sag, hvor også danske Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti er under anklage for fusk med EU-midler, der er havnet i de forkerte lommer.

FS-fonden har et årligt budget på 400 millioner zloty.

LÆS OGSÅ: EU afviser penge til byer der er LGBT-frie zoner (engelsk) 

LGBT-frie zoner
Polakkerne vil – i modsætning til landets ledelse – blive i EU, trods retsstatsmekanisme, der kan koste Polen milliarder af euro. Arkivfoto.

Mere nyt om LGBT-frie zoner fra Polen?
Vi vil så gerne levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, kan du gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre sikre betalingsformer.