Polen er største importør af russisk naturgas i EU

russisk naturgas
Terminalanlæg til flydende naturgas LNG i den polske by Swinoujscie. Men her er det primært import af flydende naturgas fra USA, der tages imod. Når russisk naturgas købes, er det i gasflasker, hvor Polen er største forbruger i EU. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen har været den største bidragsyder til Ruslands krig i Ukraine, ved at være den største importør af russisk naturgas i flasker.


Polen var den største importør i EU af flydende russisk naturgas (LPG) i gasflasker sidste år. Det viser en opgørelse fra Forum Energii. Polens regering købte russisk LPG-gas for 710 millioner euro. De er dermed den absolut største gaskunde hos Putins Rusland sidste år. Det svarer til 2/3 af det samlede forbrug i EU, som er 1,1 milliarder euro.

Lovede stop for russisk naturgas

I marts sidste år, kort efter Ruslands invasion af Ukraine, lovede den polske regering at stoppe al energiimport fra Rusland inden udgangen af ​​2022. Måneden efter lovede regeringschefen at det også gjaldt flaske gas. Men det er ikke sket, viser opgørelsen.

Mens importen af russisk kul og gas blev stoppet, og indkøbet af olie faldt drastisk, så blev købt mere flydende naturgas i flasker (LPG) i Rusland efter invasionen. Det fastslår Forum Energii, der er en tænketank i Warszawa, der har udarbejdet tallene baseret på på Eurostat-data.

(Artiklen fortsættes under)

Kræver mere hjælp til Ukraine og flere sanktioner mod Rusland

Regering nedstemte forslag om importforbud

Efter at løftet om at stoppe for polsk import af russisk LNG-gas, søgte oppositionen i februar i år at indføre et forbud mod naturgas import fra Rusland. Men forslaget blev nedstemt af regeringspartiet, og af højrepartiet Konføderationen.

– PiS ønsker fortsat at sende penge til Putin og hans kriminelle hær, det er simpelthen en skændsel, sagde en senator Marcin Bosacki fra Borgernes Platform (PO) dengang.

Infrastrukturminister Jacek Sasin, sagde i februar, at et forbud mod import af russisk naturgas, vil fratage 3,5 millioner polakker muligheden for at tanke billigt.

Ukrainsk-polsk topmøde onsdag

Onsdag kommer den ukrainske præsident Zelensky på sit første officielle statsbesøg i Polen, hvor han mødes med den polske præsident og statsminister. Onsdag eftermiddag holder han tale foran Kongeslottet i Warszawa, hvor også den amerikanske præsident Joe Biden talte for nylig.

Ukraines præsident Zelensky på besøg i Polen onsdag

LINK: Ukraines præsident Zelensky på besøg i Polen onsdag

Støt polennu.dk – med lidt hver måned
DKK 50,00 pr. måned
DKK 100,00 pr. måned