Præsident nedlægger veto mod ny medielov

Veto mod medielov
Polens præsident Andrzej Duda har mandag middag meddelt, at han ikke vil underskrive den nye medielov – TVN loven – efter trusler fra USA. Foto: P. Keler, KPRP.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda har nedlagt veto mod ny medielov, der ville forværre forholdet til USA.


Polens præsident Andrzej Duda har nedlagt veto mod en ny medielov, der skal forhindre udenlandske ejerskab af medierne og som har fået USA til at true med sanktioner, hvis loven bliver gennemført.

Præsidentens veto kan overrules af det polske parlament, men her har regeringspartiet ikke stemmer nok. Derfor er medieloven – som også kaldes for TVN loven – bortfaldet.

Polakker kræver veto af præsident mod ny medielov

– Jeg har hele tiden haft store forbehold over for bestemmelserne i den nye medielov, og jeg har overvejet to scenarier. Enten at nægte at underskrive den, eller at henvise den til forfatningsdomstolen, sagde Duda mandag middag.

Præsidenten sagde, at et af argumenterne for hans beslutning var den internationale aftale, der blev underskrevet i 1990 – den polsk-amerikanske traktat om gensidige økonomiske og handelsmæssige forbindelser.

Veto efter USA pres

Medieloven, som først og fremmest for Kaczynski-regeringen handler om at lukke den mest populære tv-station – amerikansk ejede TVN – har fået stor kritik af internationale organisationer, EU og USA. Men det er ikke EU der har fået præsidenten til at nedlægge veto.

Præsidenten argumenterede dog med, at der er problemer nok i Polen og derfor uklogt med en USA-konflikt mere. I forvejen er Kaczynski-regeringen i ”åben krig” med EU på talrige områder, der er rekordhøj inflation, stor utilfredshed i regeringspartiets bagland, immigrationskrise og en pandemi der er løst til dumpekarakter med en voldsom overdødelighed af polakker til følge.

– Jeg har tænkt meget over beskyttelse af ejendomsretten, spørgsmålet om beskyttelse af friheden til økonomisk aktivitet, spørgsmålet om beskyttelse af interesser og spørgsmålet om denne polsk-amerikanske aftale, sagde præsidenten med henvisning til en USA-Polen aftale fra 1990. Selv om Duda nægter at underskrive loven, er han enig i at udenlandske koncerner ikke skal eje medier i Polen.

Vedtagelsen af loven, som mange ventede var taget af bordet, fik omgående 2,5 million polakker til at kræve præsidentens veto. Og så kom det.

LINK TIL UNDERSKRIFT INDSAMLING

Analyse: Det er første gang at præsident Andrzej Duda bryder direkte med Kaczynskis linje, og derfor kan man godt få den tanke, at det er partiformand Jaroslaw Kaczynski selv, der har indset, at en ny kamp mod USA kan blive for meget i en tid hvor den polske regering er presset på alle fronter. Polen er blevet truet med voldsomme sanktioner fra USA på en lang række område, hvis loven blev til virkelighed. Men ved at lade Duda nedlægge veto, har Kaczynski ikke tabt ansigt, og sagen kan flytte fokus væk fra mange af regeringens øvrige problemer.

USA forventer at Polens præsident holder ord

Støt polennu.dk – støt et frit dansk medie om Polen. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – På forhånd tak, du gør en forskel.