Udenrigsminister: Danmark presser Polen på værdier

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod vil ikke gå dansk enegang mod Polen ved EU-domstolen på grund af de LGBT-frie zoner. Ministeren er ikke overbevist om, at Danmark vil vinde. Han foretrækker en fælles koordineret indsats med EU. Men Kofod vil fortsat bruge enhver lejlighed til at presse den polske regering, hvis holdninger på LGBT-området han betegner som grusomme. Foto: PN Teknik.

KØBENHAVN: Danmark presser Polen på værdier, retsstaten og anti-LGBT-erklæringer, men regeringen afviser dansk enegang ved EU-domstolen, siger udenrigsminister.


Værdier: Polen var til debat i det danske folketing onsdag.

Som polennu.dk tidligere har skrevet har otte medlemmer af folketinget med et flertal bag sig – uden om regeringen – stillet forslag om, at Danmark skal gå enegang og indlede en sag ved EU-domstolen mod Polen på grund af de såkaldte LGBT-frie zoner. Onsdag var der debat i folketinget om forslaget.

SE FORSLAGET: Førstebehandles i Folketinget den 7. april

Værdier uden kompromis

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod var enig med forslagsstillerne i intentionerne bag forslaget, men frygter at sagen vil kunne skade LGBT-kampen i Polen, fordi den kan ende i et dansk nederlag. Og en sejr til anti-LGBT-kræfterne. Ministeren mener også, at dansk enegang ikke er vejen, men at værdikampen mod Polen er vigtig, og skal tages sammen med partnerne i EU, og ikke mindst med Europa-Kommissionen.

Derfor ville ministeren og regeringen ikke støtte lovforslaget i den form som det var foreslået. Til gengæld forsikrede Kofod, at Danmark vil presse endnu mere på for at stoppe den polske kurs.

LÆS OGSÅ: LEDER: Folketinget sjusker med LGBT-krav

Trods udenrigsministerens advarsler og anbefalinger, ville især to af forslagsstillerne; Søren Søndergaard, Enhedslisten og Liberal Alliances Ole Birk Olsen, ikke acceptere udenrigsministerens forklaring. De to godtog ikke ministerens redegørelse om at de LGBT-frie zoner ikke er en lov eller en parlamentarisk beslutning.

værdier polen lgbt
Liberal Alliances Ole Birk Olsen havde under dagens meget svært ved at forstå, at Polens regering ikke kan angribes for en lov, der ikke findes. Foto: PN Teknik.

Ole Birk Olsen mener, at regeringen i Polen godt kunne straffes for ikke at stoppe de lokale selvudråbte LGBT-frie zoner. Ordføreren har tilsyneladende overhørt ministerens forklaring. Overgreb på LGBT-personer og andre, straffes i de LGBT-frie zoner på samme måde som i resten af Polen og EU. LGBT-demonstrationer er tilladt i de polske LGBT-frie zoner. Zonerne har ingen praktisk og juridisk betydning.

Ikke gå i butikker?

Venstres ordfører på dagen, Ulla Tørnæs, fastslog i sin tale ved dagens debat, at LGBT-personer f.eks. ikke kunne gå ind i butikkerne i de LGBT-frie zoner. Det er faktuelt forkert, og Venstre-reserven uddybede da heller ikke påstanden.

Venstres skiftede ordfører

Samme manglende viden om LGBT-zoner udstiller en anden Venstre ordfører, Jan E. Jørgensen. Han er blandt de otte forslagsstillere, men han var dog ikke selv til stede ved debatten i dag. polennu.dk har længe forsøgt at få Venstre-ordføreren i tale om sagen uden held. Han ønsker ikke at svare på vores henvendelser hverken før eller efter han var hovedperson i vores 1. april historie. Men til TV2 siger han:

– Jeg skal tilbage til 60’erne i USA med “whites only” og sorte bagerst i bussen eller Sydafrikas apartheid for at finde noget lige så vildt, siger Jan E. Jørgensen.

LÆS OGSÅ: Danske politikere støtter den polske regering

Ikke nye jødiske ghettoer?

En førende polsk journalist og kommentator ved et førende frit medie i Polen, som polennu.dk har talt med, er overrasket over debatten i det danske folketing.

– De LGBT-frie zoner er usympatiske og grim populistisk retorik, der misbruges af regeringen til at advare mod EU og de fælles værdier – herunder LGBT. Kaczynski-regeringen hævder i sin kampagne, at EU vil tvinge LGBT-ideologien ned over polakkerne, og nedbryde de traditionelle familieværdier og påtvinge polakkerne nye samlivsformer. Og det er jo nonsens, men det kan afskrække mange uoplyste polakker, og give Kaczynski medvind i en traumatiseret polsk befolkning.

– I Polen har vi meget dårlige erfaringer med at få påduttet ideologier udefra og det er sket et par gange. Det udnytter Kaczynski, og så kan han slippe for at tale om krisen og uenighederne i regeringen, retsstaten, corona-krisen, abort og alle de andre store problemer regeringen har.

– Men det er jo rystende, hvis de danske politikere tror at de LGBT-frie zoner er meget andet end ond og grim populisme. De taler jo om zonerne som om at det er nye ”jødiske ghettoer” som under Anden Verdenskrig. At sammenligne zonerne med raceadskillelsespolitikken i USA er absurd, og udstiller blot de danske politikeres mangel på viden om hvad der sker i Polen, siger kommentatoren til polennu.dk.

– Det er vand på Kaczynskis mølle at blæse sagen helt ud af proportioner. De danske politikere skal passe på, at de ikke bliver nyttige idioter for Kaczynski og hans medsammensvorne, siger journalisten til polennu.dk.

Videre uden afstemning

Forslaget mod Polens LGBT-frie zoner blev førstebehandlet i det danske parlament onsdag, og det er nu sendt videre til Europa-udvalget. Der blev ikke stemt om forslaget.

De otte medlemmer bag forslaget er: Søren Søndergaard (Enhedslisten), Jan E. Jørgensen (Venstre), Rasmus Nordquist (SF), Henrik Vinter (Radikale Venstre), Katarina Ammitzbøll (De Konservative), Ole Birk Olesen (Liberal Alliance), Torsten Gejl (Alternativet) og Uffe Elbæk (UFG).

Nationalt sammenhold?

Da Venstre og de Konservative var i regering, afviste de at gå dansk enegang mod Polen uden om EU. I dag vil de to partier presse den nuværende regering til at gøre det. Om de to tidligere regeringspartier dermed vil bryde med skiftende regeringers Europapolitik er fortsat uvist. Men TV-2 kommentator tror ikke på at regeringen kommer i mindretal.

TV2’s Peter Lautrup Larsen, forudser at der findes en løsning, så den danske regering ikke kommer i mindretal i sagen om at indbringe Polen for EU-domstolen, skriver han på tv2.dk.

SE HELE DEBATTEN I FOLKETINGET HER – TIDSKODE 4:05:22.