USA: Demokratiet er afgørende for vores forhold

Demokratiet Polen
Polens eneste Nobel Fredsprismodtager, Lech Walesa mødte den nye amerikanske ambassadør Mark Brzezinski før han blev godkendt som amerikansk ambassadør. Foto: LWI.

WARSZAWA: Ny USA-ambassadør i Polen siger, at frihedsrettigheder, frie medier og retsstaten er forudsætninger for demokratiet og for de polske relationer til USA.


Polen har nu formelt godkendt den nye amerikanske ambassadør i landet, Mark Brzezinski. Det sker efter måneders tøven, og med krav om at han skulle opgive sit polske statsborgerskab. I Warszawa ved man godt, hvad den nye ambassadør mener.

Mark Brzezinski siger ved sin tiltrædelse, at han på amerikanernes vegne vil kæmpe for de grundlæggende frihedsrettigheder og retsstatsprincippet.

– Demokratiet er helt nødvendigt og afgørende for forholdet mellem USA og Polen, siger den nye USA-ambassadør.

Meldingen er klar fra USA til Kaczynski-regeringen: Overhold de demokratiske spilleregler, ellers skal I ikke regne med os.

– I mine samtaler med den polske regering vil jeg især understrege vigtigheden af ​​et uafhængigt retsvæsen, uafhængige medier og respekt for menneskerettigheder for alle, inklusive LGBTQI+-personer og medlemmer af andre minoritetsgrupper, siger den nye USA-ambassadør.

Demokratiet under pres

Forholdet mellem USA og Polen blev fredag yderligere forværret, da parlamentet vedtog en ny medielov, der skal stække en fri amerikansk tv-station.

Flere iagttagere mener, at Jaroslaw Kaczynski har overvurderet sig selv, ved at haste den kontroversielle love igennem. Kaczynski er af den opfattelse, at så længe der er konflikt med Rusland, så vil USA føje den polske ledelse. Men det er ikke budskabet fra USA, her er den polske anti-demokratiske tilgang en hindring for samarbejdet. USA har direkte truet med livsvarigt indrejseforbud til den polske ledelse, hvis medieloven bliver gennemført.

Uheldig timing eller bevidst?

Det er også uheldig timing for Joe Biden, da han netop har iværksat et globalt demokratisk samarbejde, hvor der netop lægges vægt på de demokratiske værdier, som uafhængige domstole, fri presse og fundamentale menneskerettigheder.

Vogter af demokratiet

Mark Brzezinski taler polsk og er forfatter til mange bøger og andre publikationer om Polen, Rusland og Central- og Østeuropa. Han har en doktorgrad ved Oxford Universitet om forfatningsmæssige transformationer i Polen. I 2008 var han udenrigspolitisk rådgiver for Barack Obamas præsidentkampagne. Han har tidligere været amerikansk ambassadør under Obama i Sverige. Han er uddannet advokat, og født i USA for 56 år siden.

Ambassadørens far – Zbigniew Brzezinski – var født i Warszawa, og blev national sikkerhedsrådgiver for den amerikanske præsident Jimmy Carter i perioden fra 1977 til 1981.

Tak, tak og atter tak fra Duda til Trump

Støt polennu.dk – et frit dansk medie om Polen. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – På forhånd tak, du gør en forskel.

Tyskland er fortsat uden ambassadør i Polen