15 år med daglige nyheder om Polen på dansk

Lech_Walesa_og_polennu
Tirsdag, den 17. oktober 2008 bragte polennu.dk den første nyhed om Polen på dansk. I dag er det 15 år siden, men festlighederne er udsat på grund af valget i Polen. På billedet ses Zuzanna Armada, den første polske medarbejder hos polennu.dk, sammen med tidligere præsident Lech Walesa. Her præsenterede hun Nobel Fredsprismodtageren for polennu.dk. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk.

KØBENHAVN: polennu.dk har i dag leveret daglige nyheder fra og om Polen på dansk i 15 år. Fejringen og festen er udsat på grund af valget.


I dag er det 15 år siden, at den første nyhed om Polen på dansk var at finde på polennu.dk. Det er naturligvis en stor dag for os, som vi gerne ville have fejret behørigt med alle nuværende og tidligere medarbejdere og samarbejdspartnere. Sådan bliver det ikke, Polen og valget kræver vores fulde opmærksomhed. Derfor har vi udskudt fødselsdagsfejringen til senere på året.

Vi har selv meget travlt med nyheder om valget, ligesom nuværende og tidligere medarbejdere hos polennu.dk er travlt optaget med at kommentere valget i andre danske medier.

15 år og nye tider med gode folk

Når vi senere på året vil fejre de 15 år, vil vi i samme forbindelse også lancere en række store ændringer på polennu.dk. Flere historier – bedre oplevelser, og endnu flere gode kræfter i og omkring polennu.dk. Mere herom senere. Selv om vi sjældent og nødigt skriver om os selv, synes vi alligevel der er god grund til at markere de 15 års daglige slid for vores uafhængige medie.

FØDSELSDAGSGAVE? Hvis du vil betænke polennu.dk med en fødselsdagsgave på vores 15-års dag, vil vi være meget taknemlig. Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling.

Første nyhed – 17. oktober 2008

Den første nyhed – den 17. oktober 2008 – var en historie om den daværende polske præsident Lech Kaczynskis besøg i Bruxelles. Dengang hed Polens statsministeren Donald Tusk, og dengang var der også konflikt mellem Kaczynski og Tusk. Det var om udenrigspolitikken, da det i den polske forfatning er både præsidenten og regeringslederen der tegner udenrigspolitikken. Præsident Lech Kaczynski var på solotur i Warszawa, hvor han blandt andet advarede om den russiske invasion af Georgien.

Præsidenten betegner EU-topmøde som en ’relativ succes’

LINK: Præsident betegner EU-topmøde som en relativ succes

Tusk og Kaczynski enig

Året efter advarede Donald Tusk også Europa, da den russiske daværende regeringsleder Putin, havde forslået at Polen og Rusland skulle dele Ukraine mellem sig. Advarslerne om Rusland, er noget af det eneste som Kaczynski brødrene og Donald Tusk var enige om. I dag er der sikkert mange i Europa, der fortryder at de ikke lyttede mere til de ellers stridende polske stemmer.

FØDSELSDAGSGAVE? Hvis du vil betænke polennu.dk med en fødselsdagsgave på vores 15-års dag, vil vi være meget taknemlige. Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling.

Intet om Polen

I 2008 var det ikke muligt at finde informationer om f.eks. Kaczynski-brødrene og Donald Tusk på internettet. Det var stort set umuligt at opdrive informationer på internettet om Polen på andet end polsk, og skulle man alligevel driste sig til at gøre forsøget og søge under ordet: Polen – så var det kun lokkende og tvivlsomme ægteskabstilbud og tandlægerejser der poppede op. Med disse ting i mente, og med et brændende ønske om at øge danskernes kendskab til polakkerne og Polen – blev polennu.dk en realitet.

Fra dag et tilmeldte vi os Pressenævnet, så der kan klages over vores artikler, og vi har dermed frivilligt underlagt os den danske Medieansvarslov. Trods vores store polske entusiasme, er og bliver polennu.dk et dansk medie med danskerne som målgruppe. Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen fortalte dengang os – og andre – at vi er verdens første uafhængige bilaterale nyhedsmedie. Om det er rigtigt ved vi ikke med sikkerhed, men sandt er det i al fald, at vi blev verdens første medie om Polen på dansk.

Uffe_Ellemann-Jensen_i_Gdansk_polennu
Danmarks tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen var en flittig læser og en stærk ven af polennu.dk. Her på besøg i Gdansk med polennu.dk redaktøren i 2011. Foto: Zuzanna Armada, polennu.dk.

En anden verden

Hvis nogen tror, at vi blot kan oversætte fra polske medier til dansk – så tror man helt forkert. At afkode polske medier til danske forhold er lidt af en udfordring. Den polske form for journalistisk er også på mange områder langt fra den danske. I polske medie kan man ofte læse en historie, der primært er baseret på følelser, mere end på sagligt og konkret indhold. De polske medier er også opdelt, som aviserne var i Danmark op til årtusindeskiftet – eller dengang hver større provinsby havde en socialdemokratisk, radikal og eller liberal/konservativ avis. Siden 2008 er feltet blevet indskrænket til regeringskontrollerede medier og frie medier.

Vi takker for alle de gode kræfter der har støtte polennu.dk, nuværende og tidligere medarbejdere og samarbejdspartner, og ikke til vores mange læsere, der giver det hele mening. Tak for det.

FØDSELSDAGSGAVE? Hvis du vil betænke polennu.dk med en fødselsdagsgave på vores 15-års dag, vil vi være meget taknemlige. Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling.

 

Nyheder hver dag siden 2008

LINK: Mere om polennu.dk

Go' Morgen Danmark TV2 - 2 juni 2023

FØDSELSDAGSGAVE? Hvis du vil betænke polennu.dk med en fødselsdagsgave på vores 15-års dag, vil vi være meget taknemlige. Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling.

DR Horisont 4. maj 2021 Chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk