Årsdag for Katyn og mordene på 21.500 polakker

Katyn Polen
Det er officiel Katyn dag i Polen, og landet over har efterladte og myndigheder markeret de russisk mord på den polske elite i begyndelsen af Anden Verdenskrig. Først i 1990 erkendte Moskva, at det var Den Røde Hær der stod bag mordene. I 2009 skrev bladet Arbejderen, at det var tyskerne der stod bag mordene. Billedet er fra præsidentpaladset i dag. Foto: RP.

WARSZAWA: 81 året for Katyn massakren der kostede over 21.500 polakker livet, markeret over det meste af Polen.


Den 13. april er officiel Katyn-mindedag i Polen. Mange steder i landet er ofrene dagen igennem blevet mindet. Katyn er begrebet på den sovjetiske diktator Josef Stalin massehenrettelser af den polske elite i 1940. Mere end 21.500 højtstående polakker, de cirka 15.500 officerer i den polske hær, blev brutalt myrdet ved nakkeskud i april og maj 1940. Udryddelsen af den polske elite, skulle gøre det umuligt for polakkerne at genopbygge en stat efter krigen. En fjerdedel af de polske højt uddannede blev myrdet.

Filmen: Katyn af Andrzej Wajda

Katyn TRAILER (English subtitles)

Fundet i 1943

De første knap 4.000 lig blev fundet af tyskerne i foråret 1943 i Katyn skovene ved Smolensk, da de tyske nazister havde erobret området omkring Smolensk i Rusland. Josef Stalin nægtede ethvert kendskab til henrettelserne, selv om det siden er bevist, at han personligt gav ordre til massakren. Han skrev under på polakkernes dødsdomme den 5. marts 1940.

Katyn var tabu til 1990

Sagen om Katyn blev afvist ved det retslige efterspil for Anden Verdenskrig, selv om Stalin ønskede at tyskerne skulle dømmes for den forbrydelse også. De pårørende til de myrdede, blev tvangsdeporteret til Sibirien og Kasakhstan, så de ikke kunne spørge til deres myrdede familiemedlemmer. England, Tyskland og USA vidste allerede dengang, at det var Sovjetunionens Josef Stalin der havde myrdet polakkerne. Men holdt denne viden skjult, da russerne var blandt Anden Verdenskrigs sejrherrer, selv om russerne selv kalder krigen for den store Fædrelandskrig (1941-1945). Rusland var sammen med Nazityskland ansvarlige for krigens udbrud med angrebene på Polen den 1. og 17. september 1939.

LÆS OGSÅ: Polakker systematisk henrettet da Danmark blev besat

Mange steder i Polen er Katyn-dagen blev markeret. Dagen er valgt, da det var den 13. april 1990, at Sovjetunionens sidste leder Mikael Gorbatjov indrømmede for første gang, at det var Moskva der stod bag udryddelsen af den polske elite. Det var også i disse dage i 1940, at henrettelserne begyndte.

I 1991 udleverede den russiske præsident, Boris Jeltsin, mange af dokumenterne om Katyn til Polens præsident Lech Walesa. Og mange af familierne kunne derigennem få vished for hvad der var sket.

Der mangler stadig at blive fundet cirka 4.000 lig, ud fra den navneliste med 22.500 navne. Det var det hemmelige russiske politi – NKVD – under diktatorens ledelse, der stod for massehenrettelserne.

KATYN – THE TRUE STORY OF A LIE (KŁAMSTWO KATYŃSKIE), ENGLISH SUBTITLES

Katyn er begrebet for den sovjetiske massedrab på mere end 21.500 højtstående polakker. De første 4.000 lig blev fundet i Katyn-skovene ved Smolensk i Rusland. Helt frem til 1990 afviste Moskva at stå bag, og gav i stedet Nazityskland skylden. Sovjetunionen er aldrig blevet dømt for forbrydelsen.

LINK: Katyn museum Warszawa

Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.