Afviser rygte: Stiller ikke op til præsidentvalget

lechwalesadonaldtuskjarekwalesagdansk752018polennu
Polens statsminister Donald Tusk afviser, at han er kandidat til præsidentvalget næste år. Han håber Warszawas borgmester stiller op. På billedet ses Donald Tusk sammen med tidligere præsident Lech Walesa (tv.) og hans søn Jaroslaw Walesa (tv.). Arkivfoto.

WARSZAWA: Rygterne har svirret længe, men nu slår den polske statsminister det fast: Jeg stiller ikke op til præsidentvalget.


Næste år skal Polen have ny præsident, og statsminister og tidligere præsidentkandidat Donald Tusk rygtes til posten. Men torsdag aften slog han fast på TVP Info, at han ikke stiller op til præsidentvalget.

– Nej. Jeg har hørt flere spekulationer i den retning, der har været nogle artikler og kommentarer. Men lad mig slå det helt fast: Nej, jeg stiller ikke op til præsidentvalget – siger statsministeren. – Og jeg har meget arbejde at gøre her. Et par måneder eller år er ikke være nok til at rydde op i det hele, så jeg har virkelig meget andet at gøre, sagde Tusk til TVP Info.

Støtter borgmester hvis han stiller op

Tusk begrunder også beslutningen med, at der er mange gode kandidater, og han vil blive glad hvis Warszawa-borgmester Rafal Trzaskowski stiller op igen.

Warszawa-borgmesteren tabte valget i 2020 knebent til Andrzej Duda. Ifølge Donald Tusk var det seneste præsidentvalg ikke manipuleret ved at nogen ændrede resultatet, men det var helt åbenlyst uretfærdigt, mener Tusk.

– Hele statsapparatet blev brugt mod Trzaskowski, så jeg er overbevist om, at hvis valget var helt retfærdigt, hvis staten opførte sig neutralt under valget, så ville Rafał Trzaskowski have været præsident for Republikken Polen i dag, siger Tusk.

Polens dommerforening: Valgresultatet er ikke gyldigt

Vi har fravalgt at have en betalingsmur. Vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 eller DKK 500,00. Du kan også vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.

Officielt valgresultat. Selv om Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) fik flest stemmer ved søndagen lokal og regionalvalg, så har valget givet mere magt til Borgernes Platform (PO), der vinder flere regioner og 100 borgmesterposter i første valgrunde. Her er det Warszawas genvalgte borgmester Rafał Trzaskowski og hans partiformand, statsminister Donald Tusk. Foto: WAW.