Ambassadør lagde krans ved mindeplade for flygtninge

Polens ambassadør Antoni Falkowski lagde fredag en krans og blomster ved mindeplade for flygtning, der søgte ly i Danmark mod kommunismens forfølgelser. Fra marts 1968 var jøder i Polen uønsket af den kommunistiske ledelse i land. Foto: Polens ambassade.

KØBENHAVN: Polens ambassadør i Danmark lagde en krans og blomster ved en mindeplade for polsk jødiske flygtninge, der kom til Danmark.


Støt frie medier – støt polennu.dk hver måned – tryk her!

Polens ambassadør i Danmark – Antoni Falkowski – lagde fredag en krans og blomster ved en særlig mindeplade på Kalvebod Brygge. Mindepladen blev opsat der, hvor hotelskibet St. Lawrence lå forankret fra 1969 til 1971, og hvor mange af de polske flygtninge var indkvarteret i de første uger efter ankomsten til Danmark.

Da kommunismen hærgede Polen, var der perioder hvor jøder var mere end uønsket. Ikke mindst fra marts 1968, hvor mange polske jøder måtte flygte. Danmark tog i perioden fra 1969 til 1971 imod 2.000 polske jøder, som søgte ly fra kommunisternes forfølgelser.

Mindeplade ved kajplads

Mindepladen ved Kalvebod Brygge blev præsenteret i 2015. Dengang hed Polens ambassadør i Danmark, Rafal Wisniewski.

– For snart 50 år siden førte en afskyelig kampagne igangsat af det daværende kommunistiske regime i Polen til, at næsten samtlige tilbageværende jøder i Polen blev tvunget til at emigrere, sagde den polske ambassadør dengang.

Ankomstskib

St. Lawrence var det første hjem i Danmark for en stor del af emigranterne fra 1969 – 1971. Efter nogle ugers ophold på skibet blev de indkvarteret under mere normale forhold rundt omkring i deres nye hjemland.

Dansk og danskere

På skibet modtog de danskundervisning, og de blev inviteret hjem til danske familier for at stifte bekendtskab med danske skikke og levevilkår.

Mindeplade for polsk jødiske flygtninge i Danmark

LINK: Mindeplade for polsk jødiske flygtninge i Danmark

Støt frie medier: Vi har fravalgt en betalingsmur omkring polennu.dk for at kunne udbrede kendskabet til Polen mest muligt. Du kan støtte os i det arbejde økonomisk – det vil være en stor hjælp – f.eks. med et engangsbeløb på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00.

Du kan også vælge et fast månedligt beløb på DKK 50,00 -DKK 100,00 -DKK 200,00. Og der er også mulighed for at vælge et valgfrit engangsbeløb via MOBILEPAY 23435905.

På forhånd tak.

LINK: Mere om de polske jøders flugt til Danmark