Amerikansk bekymring over retsstaten og ytringsfriheden

Amerikansk bekymring
Der er amerikansk bekymring over menneskerettighederne i Polen. Det fremgår af den årlige gennemgang af menneskerettighederne i 198 lande og regioner. Arkivfoto.

WASHINGTON: Der er stor beundring for Polens indsats for Ukraine, men der er større amerikansk bekymring over retsstaten og ytringsfriheden.


Midt i de mange rosende ord der går fra USA til polakkerne for indsatsen for Ukraine, så er der stor amerikansk bekymring over menneskerettighederne, herunder også i forhold til retsstaten og ytringsfriheden i Polen. Det meddeler det amerikanske udenrigsministerium, i sin årlige rapport om menneskerettighederne i 198 lande og områder verden over.

USA har identificeret en række problematiske forhold i forhold til menneskerettigheder, herunder bekymring for retsstaten, ytringsfrihed, behandlingen af migranter og etniske minoriteter, LGBT-rettigheder og adgang til abort, hedder det blandt andet i rapporten.

(Artiklen fortsættes under)

Ytringsfrihed

Rapporten skriver også, at de polske ærekrænkelseslove gør det strafbart at fornærme offentlige embedsmænd, religiøse skikke og følelser, nationale symboler og endda Polen som nation.

Det kan udgøre en reel risiko for begrænsninger i ytringsfriheden og kvæle den frie offentlige debat, og den effekt det har på journalister, skriver udenrigsministeriet i Washington med henvisning til en analyse fra Helsinki-komiteen for menneskerettigheder.

I kritikken rejses der direkte og personlig kritik af regeringspartiet formand Jaroslaw Kaczynski, for at komme med transfobiske udtalelser mod minoriteter.

Ros for Ukraine indsats

Men der var også rosende ord fra udenrigsministeriet i USA til Polen, på grund af den hurtige og beslutsomme indsatsat, for at hjælpe og beskytte ukrainske flygtning, efter Ruslands invasion sidste år.

LINK: USA om menneskerettigheder i Polen

Biden: I dag skylder vi alle stor tak til Lech Walesa

Støt polennu.dk – med lidt hver måned

DKK 50,00 pr. måned
DKK 100,00 pr. måned

Støt polennu.dk og Polen i Danmark

LINK: Støt polennu.dk og få flere gratis nyheder