Biden: I dag skylder vi alle stor tak til Lech Walesa

Biden USA Polen
Den amerikanske præsident Joe Biden holdt en skarp tale i Warszawa lørdag, hvor han blandt andet fremhævede Lech Walesa. Privatfoto.

WARSZAWA: Den amerikanske præsident Joe Biden sagde lørdag, at vi alle skylder Lech Walesa og Solidaritets-bevægelsen stor tak.


Den amerikanske præsident Joe Biden talte lørdag på Kongeslottet i Warszawa. Samme sted som Bill Clinton talte, da Polen blev optaget i NATO. Selv om Lech Walesa er udråbt som en hoved modstander af den polske Kaczynski-regering, så undlod Biden ikke at fremhæve Lech Walesa to gange i talen. Den skarpe og veloplagte amerikanske præsident, opfordrede også russerne til at fjerne Vladimir Putin fra magten.

Biden om krigen i Ukraine

Om den verserende krig i Ukraine sagde præsidenten blandt andet:

– Vær ikke bange! – det var de første ord fra den første polske pave. De ord betød at Johannes Paul II satte gang i at ændre verden. Det var et budskab om vilje og magt, der var med til at afslutte den sovjetiske undertrykkelse og til at befri folket. Senere overtog Solidarnosc magten, og i dag er vi alle taknemmelige over for Lech Walesa, sagde den amerikanske præsident Joe Biden i Warszawa på Det Kongelige Slot.

– USSR faldt fra hinanden, Centraleuropa og Polen fik sin frihed tilbage. Intet i den kamp for frihed var let. Det var en lang kamp og hård kamp, ​​der varede i årtier, sagde Joe Biden.

Joe Biden gjorde det klart, at USA og NATO var klar til at svare igen, hvis Putins tropper angriber et NATO-land, men sympatien og støtten til Ukraine, var ikke til at tage fejl af.

Biden gives speech in Poland

USA: Vi er med jer!

– Mit budskab til ukrainerne er det, jeg gav videre til Ukraines repræsentanter i dag. Vi er med jer! – understregede han

– I dag har Rusland kvalt demokratiet. Og de vil gøre det samme i andre lande også. Angriber naboer. Putins ord er løgne.

– Præsident Zelensky er en demokratisk valgt præsident, og han er også jøde. Og Putin taler om afnazificering. – Putin troede, at ukrainerne ville droppe deres våben. Men i stedet for mødte russerne modstand, sagde den amerikanske præsident foran Kongeslottet i Warszawa.

Joe Biden talte også direkte til det russiske folk under sin tale.

– Af alle nationer husker I russere sikkert, hvilke lignende oplevelser vi har fra 1930’erne og 1940’erne er. Uanset hvad jeres generation oplevede, skal I huske på Leningrad. Det er ikke længere et levn fra fortiden, men noget den russiske hær gør i Ukraine, lige nu, sagde Biden.

– For bare en måned siden var Rusland et land i det 21. århundrede, man havde planer og ambitioner. Men Putins aggressioner afskærer jer fra verden og Rusland tvinges tilbage til det 19. århundrede. Det er ikke den fremtid, du og dine børn fortjener. Den her krig er intet værd og ikke værdig for jer russere, sagde den amerikanske præsident.

Biden og Europa

Der var også hug til den polske regering, da Joe Biden sagde at demokrati er vores fundament, også HER i landet, med henvisning til Kaczynski-regeringens problemer med frie medier og retsstaten.

Den amerikanske præsident langede også ud efter Ungarn og Tyskland.

– Europa må stoppe med at være afhængig af Rusland, og det skal vi nok hjælpe jer med, sagde Joe Biden.

Det amerikanske besøg har været et vigtigt signal for borgere i landene, der grænser op til Rusland og Ukraine. Joe Biden garanterede solidaritet med Ukraine, og lovede militær indgriben hvis Rusland vil angribe et NATO-land.

Polens regering har mistet vigtig amerikansk støtte

Støt polennu.dk og få flere nyheder fra Polen på dansk. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.