Bill Clinton: USA vidste at Rusland ville have Ukraine

Putin
Bill Clinton, amerikanske præsident fra 1993 – 2001, siger at den russiske diktator Vladimir Putin allerede i 2011 overfor ham, gjorde det klart at Rusland ikke ville respektere aftalerne om Ukraine. I 2008 foreslog Putin, at Polen og Rusland skulle dele Ukraine mellem sig. Arkivfoto.

NEW YORK: USA vidste allerede i 2011 at Rusland ville have Ukraine. Det fortalte Putin mig, siger den tidligere præsident Bill Clinton.


USA vidste allerede i 2011 at Rusland ville have Ukraine tilbage. Det fortalte Vladimir Putin i 2011, siger den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton til Financial Times.

Financial Times skriver, at den russiske invasion af Ukraine ikke kom som nogen overraskelse for den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton. Allerede i 2011 fik han at vide, at det ville ske en dag, og at det “kun et spørgsmål om tid“.

– Putin fortalte mig i 2011, tre år før han annekterede Krim, at han var uenig i den aftale, jeg havde lavet med Boris Jeltsin (tidligere russisk præsident, red.). Den handlede om, at russerne ville respektere Ukraines grænser, hvis ukrainerne opgav at have atomvåben, siger Bill Clinton. Det er det såkaldte Budapest-memorandum. Ordene faldt under en debat lørdag i det jødiske kulturcenter i New York.

– Putin sagde til mig: – Jeg ved, at Boris indvilligede i at gå med dig og John Major (daværende britisk premierminister, red.) og NATO, men han fik det aldrig igennem i Dumaen (russisk parlament, red.), sagde Clinton. Han sagde også, at Putin fortalte ham, at han var uenig i den aftale, og at Putin ikke havde været involveret i den.

– Fra det øjeblik vidste jeg, at det kun var et spørgsmål om tid, sagde Clinton.

Efter at Rusland havde besat og overtaget Krim halvøen fra Ukraine i 2014, fastslog Putin at Rusland ikke var bundet af Budapest-aftalen, fordi revolutionen på Maidan og regeringsskiftet i Kiev tidligere samme år betød, at Ukraine var blevet en helt anden stat. Men det viser sig nu, at den holdning havde han udtrykt tre år tidligere, altså før opstanden i Kiev.

Vidste ikke at Rusland ville have Ukraine?

– Putins bemærkninger til Clinton var ikke almindelig kendt blandt medlemmerne af Obama-administrationen, siger Daniel Fried. – tidligere amerikansk viceudenrigsminister. Han gik ud fra, at den tidligere præsident havde fortalt sin kone, Hillary Clinton om det, da hun var udenrigsminister på det tidspunkt.

De nye oplysninger rejser spørgsmålet, om hvorvidt USA og de europæiske allierede, skulle have været bedre forberedte. Ikke mindst på angrebet på Ukraine i 2014, da Rusland annekterede Krim og invaderede Donbass-regionen.

Putin til Tusk: Skal vi dele Ukraine

I 2008 forslog Vladimir Putin den tidligere polske statsminister Donald Tusk, at Polen og Rusland skulle dele Ukraine mellem sig. Tusk viderebragte også denne besked til USA og de europæiske allierede.

Ruslands Putin ville dele Ukraine med Polen

LINK: Putin ville dele Ukraine med Polen