Børnetegninger fra krige på udstilling i Aarhus

Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard sammen med Polens ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski, da ambassadøren første gang besøgte den jyske hovedstad.
Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard sammen med Polens ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski, da ambassadøren første gang besøgte den jyske hovedstad. Mandag åbner han - sammen med Aarhus-borgmesteren og Ukraines ambassadør i Danmark Mykhailo Vydoinyk – udstillingen; Mor, jeg vil ikke have krig. Foto: Jaroslaw Galuba.

AARHUS: Børnetegninger fra krigen udstilles i Aarhus op til årsdagen for Ruslands seneste krig mod Ukraine. Borgmester og ambassadører åbner udstillingen mandag.


Børnetegninger fra krige på udstilling i Aarhus.

Fredag er det et år siden, at Rusland igen angreb nabolandet Ukraine. En krig der allerede har kostet flere hundredtusindvis af mennesker livet.

Årsdagen for krigen markeres på flere måder og mange steder. Også i Aarhus, hvor man allerede fra mandag, giver plads til de oversete stemmer midt i krigens rædsler, nemlig børnene.

Udstillingen “Mor, jeg vil ikke have krig!” giver en stemme til de yngste vidner til krigen. Den skildrer krigens grusomheder og dramaet i børnehøjde.

(Artiklen fortsættes under)

En af de mange børnetegninger fra Anden Verdenskrig. Lavet af Zbigniew Baranowski, elev i 1. klasse i Kalisz, Polen. Arkiv.

Børnetegninger 1939 – 2022

Billederne er malet af polske børn efter Anden Verdenskrig som et vidnesbyrd om deres traumer i forbindelse med Nazitysklands besættelse af Polen i 1939-1945. De udstilles side om side med papirark, hvor ukrainske børn har skildret deres følelser og oplevelser under den krig som Rusland i øjeblikket fører i Ukraine.

– Børn er de uskyldige ofre i alle krige, og den krig Europa står midt i er dybt alvorlig, en krig hvor uskyldige hver dag bliver dræbt i et unødvendigt og vanvittigt opgør mellem broderfolk, siger Torben Brandi Nielsen, der er inviteret med til åbningen af udstillingen på DOKK1 i Aarhus. Brandi Nielsen er tidligere folkevalgt rådmand i Aarhus, og forhenværende formand for LO (FH) i Aarhus. I dag er Torben Brandi Nielsen selvstændig, og engageret i polske forhold.

Godt initiativ

– Jeg synes det er flot, at udstillingen med børnetegninger kommer til Aarhus. Det er godt at se, at både Polen og Ukraine ved at Danmark er langt mere end København. Krigen kommer os alle ved. Jeg er spændt på at se de mange tegninger – for de sender uden tvivl et stærkt signal om, hvad krig gør ved os mennesker, og ikke mindst de mindste af os, de mest uskyldige, siger Torben Brandi til polennu.dk.

(Artiklen fortsætter under)

torben brandi nielsen
Tidligere rådmand i Aarhus, Torben Brandi Nielsen er glad for at udstillingen med børnetegningerne kommer til Aarhus, siger han til polennu.dk. PR-foto.

Udstillingen åbnes mandag klokken 13.00 af Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard, Ukraines ambassadør Mykhailo Vydoinyk og Polens ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski. Teksterne på tegninger er på dansk, ukrainsk og engelsk.

Udstillingen i Aarhus kan besøges til og med den 26. februar.

LINK: Mere om udstillingen

Udstilling af børnetegninger fra Anden Verdenskrig