COP 26: Polen kræver penge til nye klimamål

COP 26 Polen
Polens statsminister til klimatopmødet i Glasgow. Polen er det eneste EU land der ikke har tiltrådt den fælles europæiske klimamålsætning, hvilket har gjort den polske regeringschef til en ensom mand ved COP 26 topmødet. Foto: Krystian Maj, KPRM.

GLASGOW: Polen kræver penge for at opfylde klimamål, sagde statsminister Mateusz Morawiecki til FN-konferencen COP 26.


Polen kræver penge til nye klimamål. Det var den polske statsminister Mateusz Morawiecki hovedbudskab på FN klimakonferencen COP 26 i Glasgow. Selv om den polske statsminister stod foran hele klodens – og dermed langt fattige nationer, så slog han fast, at Polen ikke vil finde sig i EU-afpresning.

– Vi er på vej mod klimaneutralitet, men vi må ikke glemme forskellene mellem lande og regioner, sagde Morawiecki på COP 26. Man må tage højde for Polens afhængighed at kul, som vi var begrænset til under kommunismen. Vi starter ikke alle fra det samme udgangspunkt.

– Der skal være en fair overgang, der skal tage højde for, at vestlige samfund har brugt fossile brændstoffer i over 200 år for at nå til der, hvor de er i dag. – For at Polen kan deltage i at nå klimamålene, skal vi være udstyret med passende midler, sagde den polske statsminister til repræsentanter fra alverdens lande i Glasgow.

Klimaprotester ved Europas største kulfyrede kraftværk

Polen er det eneste EU-medlemsland, der ikke har underskrevet EU målsætningen om at være klima neutral inden 2050. Imens tilbageholder EU milliarder til Polen på grund af politikernes overtagelse af domstolene. Polen truer med at blokere for EU klimamålsætninger.

LINK: Officielt fra Polens statsminister

Mere om polsk politik og frie medier på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00