Donald Tusk: Polen styres af en kujon

Donald Tusk om Kaczynski
Donald Tusk kom med en direkte angreb på Jaroslaw Kaczynski som kan kaldte en kujon, da han talte ved 6-års fødselsdagen for demokratibevægelsen KOD. Foto: Katarzyna Pierzchala.

WARSZAWA: Partiformand Donald Tusk mener, at Polen – med henvisning til Jaroslaw Kaczynski – styres af en kujon.


Det er en kendt sag, at de to partiformænd Donald Tusk og Jaroslaw Kaczynski, ikke er venner. Nu kommer Donald Tusk – med afsæt i corona-pandemien – med hårde ord mod Kaczynski, der også er vicestatsminister i Polen med ansvar for sikkerhed.

Tusk: Kaczynski er en kujon

– I en pandemi med voksende frygt og høje priser, er al magt i hænderne på én mand. Polen styres af en kujon. Og det er på et tidspunkt, hvor der er brug for modige mennesker. Partiet (regeringspartiet PiS, red.) er kun optaget af egne interesser, sagde Donald Tusk lørdag. Ordene faldt, da demokratibevægelsen KOD fejrede sit seks års jubilæum. KOD blev dannet i protest over Kaczynski-regeringens anti-demokratiske reformer. Tusk roste organisationen i sin tale:

– Jeres mod og uselviskhed er især vigtigt, når vi står overfor en autoritet, der er fej og kun interesseret i egne fordele. I dag står vi over for udfordringer, der er endnu større end dem, der er årsagen til at I blev dannet. For nu er det ikke ”kun” forfatningen, retsstaten og mediernes uafhængighed der er på spil, men nu er også menneskers liv på spil på grund af fejhed og egeninteresser, sagde Donald Tusk.

– I en tid med pandemi, voksende frygt og højere priser, så har vi en situation, hvor al magt er koncentreret om én mand. – Og tro mig, det er ikke bare min besættelse. Det er et stort problem for alle polakker, at vi har magten koncentreret i hænderne på én mand, som nu igen i en akut situation for os alle, viser sig at være en kujon midt i pandemien. Han deserterede fra sin post. Det fordi han ikke politisk har råd til at træffe beslutninger i sine borgeres interesser. Og så i en tid hvor situationen er så alvorlig, så dramatisk som den er i dag, og som den vil være i morgen, sagde Donald Tusk.

Han henviste til, at regeringen intet har tænkt sig at gøre, mod de stærkt stigende smitte- og dødstal i Polen på grund af corona pandemien. Partiformanden afsluttede sin tale ved at hylde KOD-bevægelsen, og fremhævede den som en af de bedste ting der er sket for demokratiet i Polen de senere år.

Eneste genvalgte statsminister

Donald Tusk er formand for partiet Borgernes Platform (PO) som han selv var medstifter af i 2001. I 2005 tabte han anden runde af præsidentvalget til Lech Kaczynski, efter falske beskyldninger om Tusk familiens samarbejde med Nazityskland. Tusk blev polsk statsminister i 2007, hvor han overtog posten efter Jaroslaw Kaczynski. Donald Tusk blev som eneste statsminister efter kommunismen genvalgt. I 2014 fik han posten som EU-præsident for de europæiske stats- og regeringschefer. I år blev han formand for PO igen.

Donald Tusk på vej tilbage til polsk politik

Mere om polsk politik og frie medier på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00