EU godkender polsk plan men tilbageholder penge

Penge Polen EU
EU holder fast i principperne overfor Polen. Nu er det ikke kun genopretningspengene efter corona der tilbageholdes, men også allerede igangsatte projekter i budgettet for perioden 2021 – 2027. Arkivfoto.

BRUXELLES: Europa-Kommissionen har i dag givet en positiv vurdering af Polens genopretningsplan, men der er stadig betingelser før pengene kan udbetales.


Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen har efter et møde i kommissionen onsdag meddelt, at EU nu har godkendt Polens genopbygningsplan efter corona-pandemien. Det er første skridt i et forløb, så Polen kan få udbetalt pengene. Men Polen skal stadigvæk først bevise, at de krævede ændringer på retsområdet, bliver udført. Så det er ikke et grønt lys, som det rapporteres i flere internationale medier. Ønsket fra den polske regering om at pengene kan overføres i denne måned, kommer ikke til at ske. Formanden udtaler i en pressemeddelelse fra Europa-Kommissionen:

– Godkendelsen af ​​denne plan er knyttet til Polens klare tilsagn om retsvæsenets uafhængighed. Det skal opfyldes, før en egentlig betaling kan foretages. Jeg ser frem til implementeringen af ​​disse reformer, siger Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen.

LÆS OGSÅ: Intern uenighed om støtte til Polen

Hvis Polen retter ind på retsområdet, betyder det, at der kan udbetales 23,9 milliarder euro i tilskud og et lån på 11,5 milliarder. Pengene skal bruges, som de er beskrevet i genopretningsplanen.

Den polske plan indeholder radikale krav til alle aspekter af retsvæsenets uafhængighed, som er af særlig betydning for at forbedre investeringsklimaet og dermed skabe betingelserne for en effektiv implementering af genopretningsplanen. Men Polen skal vise, at alle disse krav er opfyldt, før der kan foretages nogen udbetaling til Polen af de 35,4 milliarder euro.

EU-kommissær for økonomi Paolo Gentiloni siger:

– Dagens godkendelse baner vejen for, at Polen kan begynde at få adgang til de 35,4 milliarder euro. Vi er nået hertil efter lange og intensive forhandlinger, og vi har behandlet nogle grundlæggende spørgsmål i forhold til retsstatsprincippet, der påvirker investeringsklimaet. Polen bliver nødt til at leve op til de vigtigste forpligtelser på det område, før nogen betaling kan finde sted, siger EU økonomikommissæren.

LINK: Mere fra EU-kommissionen om sagen

Intern strid i EU-toppen

Forud for Europa-Kommissionens møde onsdag forlød det, at EU-formanden ville godkende Polens genopretningsplan uden yderligere krav. Det fik flere næstformænd til at tage afstand fra kommissionsformanden.

Det er formentlig utilfredsheden, der har fået Europa-Kommissionen til at stille krav om klare beviser på polske forandringer, før der kan udbetales penge til Polen fra EU. Men nu foreligger der en køreplan, der såfremt Polens regering retter ind på retsområdet, kan give kontante udbetalinger på op til 34,5 milliarder euro.

Torsdag er Europa-Kommissionens formand i Warszawa, for at godkende genopretningsplanen, og meddele Kaczynski-regeringen betingelserne for, at pengene kan udbetales.

Når og hvis Europa-Kommissionen godkender ændringerne i det polske retsvæsen, så skal aftalen i sidste ende godkendes af stats- og regeringscheferne i EU.

LINK: Mere om Polens genopretningsplan