EU har modregnet 519 millioner zloty til Polen

EU holder penge tilbage til Polen

WARSZAWA: Kaczynski-regeringens manglende vilje til at betale dagbøder ved EU-domstolen, har kostet Polen 519 millioner zloty i modregninger.


Polens Kaczynski-regering vil ikke betale dagbøder, som de er blevet idømt ved EU-domstolen. Bøderne er uddelt af domstolen, fordi Kaczynski-regeringen ikke efterlever dommene. Polen har fået dagbøder for en strid om en kulmine med Tjekkiet, og for det såkaldte disciplinærkammer der sikrer politikerne indflydelse på domstolen. Det strider mod EU principperne om magtens tredeling.

Kammer nedlagt, men?

Selv om den polske regering har besluttet af nedlægge kammeret, er loven ikke trådt i kraft. Det gør den 14. juli i år. Og så er det meget tvivlsomt om EU-domstolen og EU-kommissionen vil acceptere nedlæggelsen, da politikerne fortsat har kontrol over dommerstanden i andet regi. Det hele afhænger derfor af, om Sejmen og den polske regering trækker sig fra de ændringer, der krænker magtadskillelsen i overensstemmelse med retningslinjerne efter EU-domstolens kendelse.

Den stædig linje har foreløbig betydet, at Polen er blevet modregnet for 111 millioner euro – eller 519 millioner zloty. Pengene er ifølge money.pl konkret modregnet i to udbetalinger. En til ungdomsuddannelser og den anden til nogle forskningsformål.

Bøder for over en milliard zloty

Polen fik dommen om dagbøder for retsstaten den 3. november sidste år. Det er 232 dage frem til i dag, og det betyder at regeringens stædighed til dato koster Polen og polakkerne 232 millioner euro – eller lidt over en milliard zloty.

polennu.dk har ingen betalingsmur
Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

 

Dagbøder til Polen for ikke at følge EU-domstolen