EU-kommissionen understreger: Reformer i Polen før penge

EU-kommissionen Polen
Der er vedholdende bekymring for udviklingen i Polen, skriver Europa-Kommissionen i den årlige rapport om retstilstanden i medlemslandene. Arkivfoto.

STRASBOURG: Formanden for EU-kommissionen Ursula von der Leyen gentog tirsdag, at der ikke er penge til Polen før retsstaten er genoprettet.


– Jeg vil gerne forsikre jer om, at hvis kravene ikke bliver opfyldt, så vil midlerne fra den nationale genopbygningsplan for Polen ikke blive udbetalt, sagde Ursula von der Leyen, formanden for EU-kommissionen. Ordene faldt under en debat tirsdag i Europa-Parlamentet, hvor den polske genopretningsplan og retsstaten i Polen var emnet.

Medlemmer af Europa-Parlamentet kritiserede von der Leyen, fordi EU-kommissionen har godkendt den polske genopretningsplan, før den polske regering har efterlevet EU-domstolens domme. Ungarske medlemmer og højreorienterede tysker støttede dog formanden.

Ingen penge til Polen uden reformer

– Vi vil ikke sende penge til Polen, før reformerne er gennemført, understregede von der Leyen i debatten.

Et flertal af Europa-Parlamentet har samme opfattelse. Et svensk medlem af parlamentet sagde, at ”i Polen er man i gang med at lave et mini-Rusland”. Og derfor skal der være styr på retsstaten, før EU må give penge.

Fake news om penge

Det har udløst stor vrede, at førende internationale medier har skrevet, at EU nu sender penge til Polen. Siden Europa-kommissions møde i sidste uge har det ligget fast, at selv om genopretningsplanen er godkendt, så kræver det håndfaste og klare ændringer på retsområdet, før der kan foretages udbetalinger til Polen. Det var også beskeden til Warszawa torsdag, da Ursula von der Leyen var i byen.

Usikkerheden har fået medlemmer af Europa-Parlamentet til at iværksætte en underskrift indsamling om kommissionens afgang, hvis der udbetales penge til Polen uden at landet har efterlevet samtlige krav fra EU-domstolen og Europa-Kommissionen.

I Polen vil Kaczynski-regeringen uofficielt gerne imødekomme EU kravene, men den polske justitsminister og hans strammerfløj i regeringen, vil ikke. Han vil hellere undlade at modtage pengene fra EU.

Dramaet i Polen, Luxembourg og Bruxelles fortsætter, men i sidste ende er det EU’s stats- og regeringschefer der skal godkende planerne.

 

LEDER: EU må være kompromisløs overfor Polen