LEDER: EU må være kompromisløs overfor Polen

EU Polen
Lech Walesa er blandt de særligt indbudte af den amerikanske præsident Joe Biden i forbindelse med hans besøg i Warszawa. Også i Danmark er han populær, hvor han blandt andet har Elefantorden. Her ses han under sit seneste besøg i Danmark i 2019. Her sammen med Mogens Lykketoft. Foto: Lars Møller.

KØBENHAVN: Trods Ukraine krigen må EU stå fast og holde penge tilbage, indtil Kaczynski-regeringen holder aftalerne med EU, mener polennu.dk.


Polakkerne har gjort et uvurderligt arbejde i forhold til Ruslands angreb på Ukraine. Det gælder den humanitære bistand til de millioner af flygtninge der er kommet til Polen, og det gælder støtten til hele den ukrainske infrastruktur og forsyninger til landet. Og i Polen er ukrainere indkvarteret i private hjem og hoteller, og ikke i flygtningelejre. En indsats der skyldes et oprigtigt, helhjertet og forstående polsk folk, der har levet med tanken om angreb fra Rusland i årtier. Når det kommer til støtte til Moskva-truede naboer er den polske støtte ubegrænset og kompromisløs.

Til arbejdet for flygtninge og Ukraine fortjener Polen og polakkerne al den støtte; moralsk, praktiske og økonomisk som EU overhovedet kan give. Det skal vi gøre, selv om Kaczynski- regeringen i Warszawa indtil for ganske nylig, havde Putins nære venner som allernærmeste allierede og med Bruxelles som den fælles hoved fjende.

Men sympatien for polakkerne må endelig ikke betyde, at EU nu ser stort på de fundamentale demokratiske opgør som det europæiske fællesskab har med Kaczynski-regeringen i Polen.

Ruslands krig i Ukraine udstiller nemlig med al tydelighed, hvorfor det er fundamentalt nødvendigt at holde fast i de fælles demokratiske værdier som f.eks. frie medier, uafhængige retssystemer og et nej til penge, der ryger i tvivlsomme lommer med tætte relationer til regimet. At holde fast i de demokratiske spilleregler, er det bedste værn mod den udvikling vi har set med Putins Rusland.

I Polen hedder den tilsvarende store leder Jaroslaw Kaczynski, og han er partiformand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). For tiden har han også valgt at være vicestatsminister med særligt ansvar, så han har kontrollen over politienhederne og militæret i Polen. Og så kan han også som vicestatsminister skære igennem på møderne, når regeringen er i strid med sig selv, som det ofte er tilfældet.

Den destruktive udvikling med Kaczynski-regeringen har man fulgt med stor bekymring i USA gennem flere år – også under Trump-administrationen var der skarp kritik af den aktuelle polske ledelse.

Kølige vinde mellem Biden og Kaczynski

USA står nemlig urokkeligt fast på kravene om demokratiske værdier, og har trods krigen i Ukraine lagt luft til Kaczynski-regeringen. USA klamrer sig i stedet til præsident Andrzej Duda, der efter amerikanske trusler har nedlagt veto mod en ny medielov, der ellers skulle lukke den største frie tv-station i Polen – den amerikansk ejet TVN. Det skete til stor irritation for Kaczynski. Og det er sket mere end en gang i den senere tid, at præsidenten har nedlagt veto mod Kaczynski-regeringens og parlamentets beslutninger. Det er et nybrud i polsk politik – fremtvunget af amerikansk pres.

Trods skåltalerne om det stærke polsk-amerikanske forhold, så er det ikke så varmt som det ser ud til på overfladen. Det var da også helt tydeligt, da den amerikanske præsident Joe Biden talte i Warszawa tidligere på måneden. Her nævnte han en af Kaczynski-regeringens hoved fjender, tidligere præsident Lech Walesa, hele to gange i sin tale, hvor også Biden hyldede de demokratiske værdier som Lech Walesa stod i spidsen for. En meget tydelig markering af, hvor i Polen den amerikanske sympati ligger, og som et meget gult kort til Kaczynski-regeringens talrige anti-demokratiske tiltag. Lech Walesa var da også inviteret af Biden-administrationen til Warszawa, men var bundet op af andre aftaler, og meldte afbud. Walesa bærer altid en t-shirt med teksten: Forfatning, som en advarsel og kritik af Kaczynski-regimets anti-demokratiske politik og kortslutning af den polske forfatning.

Kaczynski har da heller ikke kontrollen over sine egne militære styrker i Polen. Den magt er deponeret hos USA, som en forudsætning for amerikansk tilstedeværelse. I Washington frygter man nemlig med rette, hvad Kaczynski-toppen kan finde på af farlige og unødvendige provokationer mod Rusland; provokationer der kan inddrage hele NATO-alliancen i en væbnet konflikt. Og der er uro i de polske rækker. Mere end 50 respekterede generaler har siden Kaczynski kom til magten, stoppet deres virke i protest, eller er blevet fyret. Verden har da også allerede været vidner til talrige forsøg på polsk enegang og provokationer mod Moskva, som Jaroslaw Kaczynski har søsat i rusen af medvinden på grund af Ukraine-krigen. Mest kendte eksempel er hele roderiet omkring polske jagerfly til Ukraine, som Kaczynski var hjernen bag.

Men den strid er tilsyneladende ikke nok for Kaczynski. Lige før påske gentog den kontroversielle partiformand også sine falske beskyldninger mod Putin og Donald Tusk, om at de skulle være bagmændene for Smolensk-ulykken, der kostede 96 højtstående polakker livet. Det sker til trods for at ulykken er fuldt ud opklaret, men I håbet om at samle fornyet vrede og had mod Kaczynskis politiske modstandere.

Da Biden var i Polen var talrige polske regionale aviser fyldt med den store leder Jaroslaw Kaczynski, og hans syn på krigen i Ukraine. Det kunne han gøre, fordi Kaczynski-regeringen har sat sig på kontrollen over endnu en gruppe af medier, Polska Press, som står bag et hav af regionale og lokale aviser og hjemmesider i Polen. En selvpromovering, der formentlig er en stædig reaktion på, at Joe Biden ikke ville mødes med Jaroslaw Kaczynski under besøget i Polen.

Tilfældet Putin viser hvorfor

Hvis man er i tvivl om, hvorfor det er vigtigt at fastholde de demokratiske værdier i Polen, skal man bare observere tilfældet Vladimir Putin. Han blev demokratisk valgt – i første omgang. Lige som Adolf Hitler blev det i Tyskland. Putin satte sig på medier, domstole, politi m.v., gjorde valgfusk til en hverdags forseelse og fjernede sine modstandere. Først økonomisk, siden også med direkte likvideringer ude og hjemme. At denne ene mand har kunnet sidde urokkeligt ved magten over 20 år, og er lykkedes med at bygge sin egen/statens økonomi op på gangster-fordelingsprincipper, er fordi han har forbrudt sig mod de demokratiske principper, og raget al magten til sig. I hele perioden, har Putin naturligt nok – og samtidigt – gjort alt for at destabilisere EU og søgt mere og mere magt og indflydelse, som var det en gal skurk der vil opnå verdensherredømmet i en James Bond film.

Putin har også holdt store dele af verden for nar, og betalt formuer til bestikkelse af politikere, embedsmænd og meningsdannere i Europa, der kunne tegne et pænt billede af ham. For slet ikke at tale om dem, der gjorde det vederlagsfrit for at opnå anerkendelse hos den russiske førstemand. Det er sket til trods for hans åbenlyse overgreb i Tjetjenien, Georgien og nu også i Ukraine på fuld skala. Det har været tydeligt hele tiden, hvor det bar henad, men alt for mange i vores del af verden kiggede blot den anden vej. Man trodsede alle advarslerne fra øst – ikke mindst fra Polen under skiftende regeringer – og tog blandt andet den russiske finansiering af europæisk topfodbold med som en bekvem og formildende sidegevinst i de store indflydelsesrige europæiske lande.

Det er nøjagtig det samme koncept, som Kaczynski-regeringen følger, om end ressourcerne er noget mere begrænset.

Tidligere ombudsmand: Danmark kæmper for demokrati

EU-kommissionen vakler?

Trods det russiske afskrækkende fortilfælde, synes EU – i modsætning til USA – at være indstillet på at glemme demokratikravene til Polen, netop på grund af sympatien for den polske indsats i forhold til Ukraine. Jungletrommerne tyder på en optøning af kravene, og sker det, vil det utvivlsomt udløse et ramaskrig og protestbølger, samtidig med at det vil udgøre en stor risiko for, at polakkerne – og mange andre med dem – helt mister tilliden til værdierne i EU-samarbejdet.

Bekymringen er opstået, efter at Europa-Kommissionen har mildnet kritikken af Polen, og har antydet at man vil godkende udbetalinger til Polen, selv om Kaczynski regeringen ikke har rettet ind efter EU kravene om frie medier, uafhængige domstole og talrige andre klare brud på de fælles spilleregler. Hvis Polen søgte optagelse i EU i dag, vil de bliver afvist på grund af det manglende demokrati på en række områder.

Da Kaczynski kom til magten i 2015, var det til løfterne om social gaveregn, at han opnåede flertal i parlamentet med 37,5 procent af stemmerne. Siden er demokratiet systematisk blev afmonteret i Polen, og man kan med rette sige, at de efterfølgende valg ikke har været lige og frie, som de skal være. Den polske opposition arbejder på højtryk for at sikre, at de kan have valgobservatører på alle afstemningssteder forud for valget næste år. Ikke noget godt tegn for demokratiets tilstand i et EU land i år 2022.

Siden 2015 har Tysklands kansler Angela Merkel holdt hånden over Kaczynski-regeringen i Polen, ligesom kansleren gjorde det i endnu længere tid med Putins Rusland. Lad os håbe at hendes tidligere assistent, EU kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på vegne af EU landene, ikke er lige så handlingslammet som den tidligere kansler. Verden har ikke brug for flere store lande, der styres af en gal mand med magtsyge hede drømme på bekostning af menneskeliv, social fremgang og velfærd.

Siden 2008 har polakkerne – og mange andre med dem – advaret intenst mod Putins Rusland uden effekt. Siden 2015 har endnu flere advaret om udviklingen i Kaczynskis Polen.

Lad os håbe at Bruxelles lytter til advarslerne denne gang, og er kompromisløse i kravene til Kaczynskis regime i Polen.

Putin har ødelagt Rusland – lad ikke Kaczynski ødelægge Polen og EU.

Tusk: De to Kaczynski-brødre var uenige om EU

Støt polennu.dk – engangsbeløb

Du kan betale med de mest anerkendte betalingsformer, når du vælger at støtte polennu.dk. Du kan give et engangsbeløb ved at trykke på et af beløbene, der sender dig videre til vores betalingsmodul.

DKK 100,00
DKK 200,00
DKK 500,00
DKK 1.000,00
DKK 5.000,00

Støt polennu.dk – fast månedligt beløb

Du kan også vælge at støtte os løbende, så du giver et bidrag hver måned, som du på et hvilket som helst tidspunkt kan fortryde igen.

DKK 50,00 pr. måned
DKK 100,00 pr. måned
DKK 200,00 pr. måned