EU: Polens regering underminerer frihed og demokrati

frihed og demokrati
Formanden for Europa-Parlamentets kultur og uddannelsesudvalg (CULT) – tyskeren Sabine Verheyen rejser hård kritik af den polske regering, efter at udvalget har besøgt Lublin og Warszawa. Foto: Zoltan Balogh, EPA/EFE.

LUBLIN: Polens regering underminerer frihed og demokrati, siger formanden for Europa-Parlamentets kultur- og uddannelsesudvalg.


Polens regering underminerer frihed og demokrati, var beskeden da Europa-Parlamentets kultur- og uddannelsesudvalg (CULT-udvalget) onsdag afsluttede et besøg i Polen.

Frihed og demokrati under pres

Uddannelser, kunst, kultur og pressefriheden er under angreb i Polen, var konklusionen fra de seks MEP’ere der besøgte Warszawa og Lublin. Den tidligere regeringsby Lublin, er som den første polske by blevet tildelt titlen som Europæisk Ungdomshovedstad 2023.

I spidsen for delegationen var udvalgsformand Sabine Verheyen. De mødtes med repræsentanter for den polske regering, medier samt repræsentanter for kulturlivet og den akademiske verden. I en meddelelse onsdag siger Sabine Verheyen:

– Der er grund til stor bekymring: Akademisk frihed, kunstnerisk og kulturel frihed og i særdeleshed mediefrihed og mediepluralisme i Polen bliver angrebet af den polske regering. Nogle gange i det skjulte, nogle gange mere åbent. Det strider mod grundlæggende europæiske værdier, og EU kan og må ikke acceptere det.

– CULT-udvalget støtter det klare flertal af polske borgere, der tror på grundlæggende europæiske værdier, siger udvalgsformanden.

EU har en lang række sager mod Polen, der alle handler om demokratiets vilkår i landet. EU tilbageholder milliarder til Polen, blandt andet fordi det polske retssystem ikke længere er uafhængigt under Jaroslaw Kaczynski.

LINK: Mere om MEP-besøget i Polen

Ny polsk bundrekord på pressefriheds indeks

LINK: Ny polsk bundrekord på pressefriheds indeks