Kaczynski-regering forbereder folkeafstemning om EU

Polens statsminister Mateusz Morawiecki og det polske parlament, forbereder en ny lov, der skal bane vejen for en folkeafstemning om EU’s fælles flygtningepolitik. Men en folkeafstemning kan ikke ændre noget, så det tolkes at blive til en afstemning for eller imod EU. Dele af den polske regering ønsker Polen ud af EU. Foto: Krystian Maj/KRPM.

WARSZAWA: Kaczynski-regeringen forbereder folkeafstemning om EU. Ny valglov skal sikre at det kan ske sammen med parlamentsvalget.


Folkeafstemning og parlamentsvalg samme dag?

Polens parlament har indledt behandling af et forslag til ny valglov, der officielt skal sikre at der kan gennemføres folkeafstemninger sammen med valg til det polske parlaments underhus (Sejmen) og parlamentets overhus (Senatet).

Baggrunden for ændringerne i valgloven er nødvendige, oplyser Kaczynski-regeringen, der vil gennemføre en folkeafstemning om EU, sammen med parlamentsvalget i år. Årets valg til parlamentet skal holdes senest den 5. november.

(Fortsættes under)

Polens regering i valgkamp mod EU og flygtninge

LÆS: Polens regering i valgkamp mod EU og flygtninge

Tvivl om nødvendighed

Den polske valg kommission meddelte den 27. juni, at det allerede i dag er muligt at holde parlamentsvalg og folkeafstemning samme dag. Men organisatorisk er det to separate valgsystemer, som nu skal slås sammen til et, argumentere talsmanden fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) parlamentsmedlem Pawel Hreniak for. Han mener også, at ændringerne af økonomiske og rationelle årsager er nødvendige. Flere stemmer i oppositionen mistænker dog regeringen for, at ville sikre sig kontrollen over begge valgs gennemførelse.

Folkeafstemning om EU-aftale

Det er EU’s fælles indsats overfor flygtninge og emigranter, som Polen vil ud af gennem en folkeafstemning. Ønsket menes dog at være ren populisme, da Polen næppe vil blive omfattet af at skulle tage flygtning fra Middelhavet, på grund af indsatsen i forhold til de mange flygtninge fra Ukraine.

Nyttesløs afstemning

Og det nytter heller ikke noget at afstemningen gennemføres, for det er en aftale der allerede er indgået og som er baseret på et flertal. Kun Ungarn og Polen er imod. Så hvis Polen vil ud af den aftale, er den eneste udvej at Kaczynski-regeringen trækker Polen ud af EU. Det mener oppositionen, og det træk vil Kaczynski-regeringen næppe foretage. Det ville være politisk selvmord, da polakkerne hører til blandt de mest EU-begejstrede borgere i unionen.

50 gange så mange flygtning med PiS

Oppositionsleder Donald Tusk påpegede Jaroslaw Kaczynskis dobbeltstandard på flygtningeområdet i sidste uge. Det er Kaczynski der har krævet afstemningen for at undgå fremmede. Tusk påpeger, at der sidste år kom 50 gange flere immigranter til Polen end i 2015 (Kaczynski kom til magten det år), fra lande som Saudi-Arabien, Indien, Iran, Qatar og andre lande og regimer, hvor den polske regering har økonomiske interesser.

Selv om valgene slås sammen, er det ikke meningen at man skal tvinges til at stemme til begge afstemninger, fremgår det af forslaget.

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på
DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00

Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.