Landbrugsminister stopper efter intern uenighed

Landbrugsminister Polen
Polens erfarne vicestatsminister, landbrugsminister og minister for landdistrikter, Henryk Kowalczyk, har i protest valgt at sige op på dagen, hvor den ukrainske præsident er på sit første officielle statsbesøg i Polen. Det er netop Ukraine der er baggrunden for hans afgang. Foto: TVN.

WARSZAWA: Polens erfarne vicestatsminister og landbrugsminister Henryk Kowalczyk er trådt tilbage efter intern uenighed i regeringen om ukrainsk korn.


Polens vicestatsminister, landbrugsminister og minister for landdistrikterne, Henryk Kowalczyk har onsdag meddelt præsident Andrzej Duda at han træder tilbage. Ifølge de regeringskontrollerede medier er årsagen, at EU ikke vil ændre vilkårene for ukrainske landbrugsprodukternes vej gennem Polen. Men det er næppe hele forklaring.

Polen har nemlig netop takket EU for kompensation til de polske landmænd, som blev aftalt den 30. marts. Det er derimod intern uenighed i den polske regering om spørgsmålet. Stod det til landbrugsministeren, ville transporterne fra Ukraine stoppe omgående på de nuværende vilkår.

Landbrugsminister i modvind

Polens regering med statsministeren i spidsen, vil holde transportvejene for ukrainske landbrugsprodukter åbne. Han har i stedet søgt og fået kompensation fra EU på grund af de tab, som polske landmænd påføres på grund af det større udbud af bl.a. korn.

Men landbrugsministeren har tydeligvis ikke været tilfreds med regeringens beslutning, og af samme grund har landbrugsminister Henryk Kowalczyk valgt at sige op. Og dagen virker også velvalgt, netop på dagen for den ukrainske præsidents første officielle statsbesøg i Polen.

(Artiklen fortsættes under)

EU-støtte til polske landmænd efter fald i priser

LINK: EU-støtte til polske landmænd efter fald i priser

Den polske statsminister Mateusz Morawiecki er omvendt tilfreds med den aftale Polen og fire andre lande lavede med Europa-Kommissionen. Den omhandlede netop kompensation til landmændene, der rammes af større udbud og lavere priser.

– Polen får endnu en økonomisk kompensationspakke fra EU, denne gang for tabene på grund af importen af ​​ukrainsk korn, sagde han i sidste uge.

– Jeg takker alle mine europæiske venner for at kæmpe for retfærdighed og beskyttelsen af vores fælles marked. I dag har vi resultater – flere midler til landmændene i Polen, sagde regeringschefen den 30. marts.

Hvorfor lave priser på korn?

Da Rusland igen gik til angreb på Ukraine i februar sidste år, betød det at mange transportveje fra Ukraine til Asien og Afrika blev blokeret af Putins Rusland. Dengang advarede formanden for det største oppositionsparti Donald Tusk, at kornpassagen gennem Polen ville lamme de polske landmænd, og at der skulle findes løsninger for at kompensere for den nødvendige passage af fødevarer til andre kontinenter fra Ukraine.

— Der er krig, der er blokade af havne, flere og flere transporter med landbrugsprodukter går fra Ukraine gennem Polen til andre lande. Men set fra polske landmænds synspunkt betyder det, at noget af dette korn vil blive solgt her i Polen til lavere priser. Det betyder også, at rentabiliteten af ​​den polske landmands produktion bliver udfordret.

— Vi ønsker alle at hjælpe Ukraine, det er en indiskutabel sag. Men det skal også organiseres på en sådan måde, at bistanden til Ukraine ikke betyder meget store tab for polske landmænd. Myndighederne skal tage højde for dette uventede problem, fordi vi gerne vil hjælpe, men vi skal også tage os af vores folk, sagde Donald Tusk for et år siden.

Dengang blev hans bekymring bakket op af landmændene. Men Kaczynski-regering slog bekymringen hen med at Donald Tusk går russernes ærinde, og at det ikke ville ramme de polske landmænd. Det har gjort vreden ekstra stor blandt landmændene, og det er den afgående landbrugsminister der skulle stå på mål for det.

Ny minister

Alt tyder på at den nye landbrugsminister bliver Robert Telus. Han er 53 år og medlem af det polske parlaments underhus Sejmen for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS). Telus ventes at blive udpeget torsdag af den polske præsident Andrzej Duda.

 

Støt polennu.dk – med lidt hver måned

DKK 50,00 pr. måned
DKK 100,00 pr. måned

Støt polennu.dk og Polen i Danmark

 

LINK: Støt polennu.dk og få flere gratis nyheder