Lech Walesa forlænger sin polske demokrati turne

  lech_walesa_opole_2016_november

  Lech Walesa ved det sidste arrangement i touren i Opole torsdag aften. Nu forlænges turneen med tre ekstra arrangementer i december. Ved de første frie valg i Polen i 1989 blev Solidarnosc kandidaterne fotograferet med Lech Walesa ved deres side, som bevis på at de var kandidater der arbejdede for et frit Polen med Solidarnosc. På hans aktuelle turne bliver det til mange selfies med polakkerne og den it-bevidste tidligere elektriker og præsident. Privatfoto.


  GDANSK: Polens tidligere præsident Lech Walesa forlænger sin turne i Polen med yderligere tre byer.


  Den 73-årige polske Nobel Fredspris modtager og tidligere præsident, Lech Walesa, skulle torsdag have afsluttet sin demokrati-turne i Polen med et arrangement i byen Opole. Men nu er turneen blev forlænget med yderligere tre byer.

  Siden september har Lech Walesa besøgt 21 byer i Polen for at tale om hans erfaringer med at arbejde for et frit Polen og om demokrati.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Lech Walesa har indledt demokrati turne

  Ikke vælges

  – Jeg skal ikke vælges og stiller ikke op til noget, og jeg troede faktisk at jeg kunne begynde at nyde min alderdom i fred, men situationen tillader det ikke, sagde Lech Walesa til polennu.dk inden turnestarten.

  Lech Walesa er gået på barrikaderne igen, efter at den nye polske regering efter Walesas opfattelse, har nedbrudt den demokratiske organisering af Polen. Og den tidligere præsident har både visioner og en stor portion humor, hvilket ikke gør hans turne mindre underholdende.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Lykketoft: Udviklingen i Polen er meget skræmmende

  Kritik af Polen

  Han står ikke alene. Der er rejst international og national kritik af styret i Polen, blandt andet i forbindelse med domstolenes indretning, anklagemyndighedens beføjelser, udrensninger ved myndighederne og afskedigelse af kritiske journalister på de statskontrollerede medier.

  Lech Walesa mener, at EU må komme Polen til hjælp, ligesom udlandet kom polakkerne til hjælp, da Lech Walesa stod i spidsen for kampen mod Rusland og kommunismen op gennem 1980’erne.

  LÆS OGSÅ:
  polennu.dk: Walesa: EU skal redde Polens demokrati

  Nye beskyldninger

  Den tidligere polske præsident er også blevet anklaget af den nye regering – eller af Polens nye stærke mand Jaroslaw Kaczynski – for at have samarbejdet med kommunisterne under hans kamp mod dem.

  Beskyldninger mod Walesa er ikke nye, og er gentagne gange blevet afvist af domstolene i Polen. Lech Walesa havde kodenavnet Bolek, og siden den nye regering er kommet til magten er sagen blevet genoptaget, og mange dokumenter er dukket op med underskriften Bolek. Underskriften, som skulle bevise Lech Walesas ugerninger, er set i mere end 30 forskellige varianter. Lech Walesa har med hovedrysten afvist beskyldninger.

  10.000 deltagere

  Lech Walesa medbringer ikke noget powerpoint show, men fortæller frit fra leveren om hans syn på Polen, og svarer på spørgsmål fra deltagerne ved hans ”forsamlingshus” arrangementer. Walesa turneen har været besøgt af mere end 10.000 mennesker i 21 byer og med stor mediebevågenhed lokalt og nationalt.

  Slut i Zakopane

  Selv om turneen efter planen skulle slutte torsdag i Opole, så har Lech Walesa har sagt ja til at udvide turen med arrangementer i Pila den 5. december, Kalisz den 6. december og endelig i Zakopane i det sydlige Polen den 14. december. Det var blandt andet her, at den tidligere præsident og Solidarnosc formand sad i husarrest, da kommunisterne indførte krigsretstilstanden i Polen i december 1981.