LEDER: Den polske optræden i Europa-Parlamentet, viser med al tydelighed at der ikke findes noget EU kompromis, mener polennu.dk.
Da bankdirektør Mateusz Morawiecki blev indsat af Jaroslaw Kaczynski som statsminister for fire år siden, var det med det ene formål at forbedre forholdet til EU. Det var på et tidspunkt, hvor EU ville tage store drastiske skridt mod Polen, fordi det kneb gevaldigt for Warszawa at overholde demokratiets spilleregler – regler der ellers er klart rodfæstet i det europæiske fællesskabs grundtanke. Og vel og mærket regler, som Polen også har forpligtet sig til at følge.
Bankdirektøren blev udvalgt af partiformand Jaroslaw Kaczynski, for at få lagt en dæmper på de mange konflikter med EU. Lige siden har Morawiecki været Kaczynskis tro væbner.
Tirsdag leverede han en tale i Europa-Parlamentet. Han og Kaczynski havde selv anmodet om foretræde for Europa-Parlamentet, hvor han holdt en tale der vil gå over i historien som en af de mest pinlige optrædener en polsk repræsentant har leveret internationalt – selv om der godt nok er flere titelkonkurrerende fortilfælde af nyere dato. Det var ellers ventet, at den polske statsminister midt i et hav af konflikter med EU, og med udsigten til at miste milliarder af euro til polakkerne, ville prøve at række en forsonende hånd ud til resten af Europa. Men sådan gik det ikke. Snarere tværtimod.
Se EU-kommissionens formand og den polske statsminister Mateusz Morawieckis tale i Europa-Parlamentet. Dansk tolkning. Se også den efterfølgende debat, som ikke er blevet vist eller citeret på de regeringskontrollerede medier i Polen.
Den polske udsending optrappede de mange konflikter med nye beskyldninger mod EU, og den tidligere bankmand antydede da også, at konflikterne mellem EU og Polen var en sammensværgelse mod Kaczynski-regeringen. Han betegnede tilbageholdelsen af penge til Polen som politisk afpresning.
Morawieckis tale er blevet godt og grundigt citeret i danske og internationale medier, og det er der mange gode grunde til. Talen er også blevet bragt på de statskontrollerede medier i Polen, men den efterfølgende debat og andre kritiske røster, var ikke at finde på blandt andet TVP. Og beskeden til dem derhjemme – og til resten af Europa var klar:
– I skal ikke bestemme over os, I skal ikke presse os til noget. EU er ikke længere en organisation af selvstændige stater, når I vil bestemme.
Lige så kortfattet kan man tage Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyens råd til Polen om konflikten og den polske bekymring for at miste EU-milliarder:
– Anbefalingen til Polen er følgende: Genopret uafhængigheden i retsvæsenet, nedlæg disciplinærkammeret (KRS, red.) og indsæt de ulovligt fyrede dommere. Gør det venligst, sagde Ursula von der Leyen.
Men det er der intet der tyder på, og det sætter yderligere pres på EU-lederne og kommissionen. Europa-Parlamentet har direkte truet Europa-Kommissionen med et sagsanlæg, hvis der ikke tages drastiske skridt overfor Polen.
Polakkerne vil EU
I modsætning til hvad en erfaren kommentator hos TV2 sagde tirsdag, så er det polske folk ikke delt på midten i spørgsmålet om EU. En helt frisk meningsmåling, der er gennemført af SW Research for dagbladet Rzeczpospolita viser at 17 procent af de adspurgte polakker vil forlade EU. Det er det højeste antal siden Polen blev medlem. Andre tidligere målinger har vist, at 87 procent af polakkerne er varme tilhængere af EU. Polakkerne er generelt et delt folk, men ikke i spørgsmålet om EU-medlemskabet.
Blandt regeringspartiet Lov og Retfærdigheds (PiS) vælgere, er mere end 60 procent tilhængere af EU. Derfor tør partiformand Jaroslaw Kaczynski heller ikke været andet end tilhænger af EU. Men det er tydeligt, at partiformanden afskyr enhver form for indblanding i hans styre i Polen. Det andet problem i Polen, justitsministeren, har derimod intet imod at sige det direkte. Hvis EU vil blande sig i det polske retsvæsen, så bør Polen ikke være en del af EU.
Den polske statsministers problem er, at han blot er sendebud for partiformanden Kaczynski, som igen er afhængig af justitsministeren. Uden ham og hans rabiate fløj, kan Kaczynski ikke opnå flertal i parlamentet.
Og deres tanker er uden tvivl ikke forenelig med tankerne og intentionerne med EU-samarbejdet. Og det bar regeringschefens tale i Europa-Parlamentet da også tydeligt præg af, samtidig med at han forsikrede at Polen vil forblive i EU. Lidt svært at få øje på logikken.
EU er jo ikke et tag-selv-bord, og hvis man ikke vil følge f.eks. EU-domstolen, kan man logisk og teknisk set ikke være med i EU. Den bekymring har Dansk Industri også udtrykt. Og så er det ikke nok, at man siger at man respekterer aftalerne. En af aftalerne er netop at følge indgåede aftaler og EU-domstolens afgørelser.
Polexit eller hvad?
I Polen er den brede befolkning, og regeringspartiets støtter, ikke klar over hvor alvorlig konflikten er med Bruxelles og hvad den betyder. Fra de regeringskontrollerede medier skrues der op for anti-EU-retorikken med trusler om LGBT-religionen, der ifølge samme medier er en trussel mod de polske familier. I disse statskontrollerede gengivelser er det ikke retsreformer, overtagelsen af medierne og andre kritisable forhold, der bliver beskrevet.
Der findes ingen forhandlingsløsning med Polen. Jaroslaw Kaczynski vil kræve mere og mere, og udstille EU’s handlingslammelse i hele processen. Der har han allerede gjort i overbevisende stil. Hans store drøm, er at gøre polakkerne så trætte af EU, at de vil ud af fællesskabet. For Kaczynski handler det om at være fri for enhver indblanding udefra. Vi er mange der har sagt det i årevis, men nu tyder alt endelig på at budskabet har rodfæstet sig i Bruxelles. I al fald har flere lande, deriblandt Holland og Danmark, krævet et stop for penge til Polen, så længe man ikke overholder retsstatens principper. Og det samme siger Europa-Kommissionens formand.
Paradoksalt nok er det Tyskland og kansler Merkel der har holdt hånden over Kaczynski-regeringen. Paradoksalt fordi Kaczynskis hovedfjende normalt er netop Tyskland. Og Merkel mener fortsat at der kan opnås et forlig med Polen. Det tyder på, den tyske kansler trods hendes erfaring, stadig ikke har gennemskuet Kaczynski.
Merkel er formentlig stadig med, når stats- og regeringschefer mødes torsdag og fredag til topmøde. Selv om Polen ikke er på dagsordenen, så bliver det uden tvivl topmødets store emne – ikke mindst efter den selviscenesatte polske optræden i Europa-Parlamentet tirsdag.
Polens tidligere præsident og eneste Nobel Fredsprismodtager Lech Walesa sagde det meget præcist, allerede for to år siden, da han besøgte København.
– Jeg fatter ikke, at EU lader Polen ødelægge EU indefra.
Foreløbig tilbageholdes der milliarder af euro til Polen. Dramaet mellem Bruxelles og Warszawa spidser til. Den polske statsministers tale i Europa-Parlamentet viser med al tydelighed, at Warszawa ikke er indstillet på kompromis. Tværtimod. Man tror jo det er løgn!
Jens Mørch, polennu.dk.