LEDER: Warszawa, Poznan og Gdansk er bedre end London og Paris

Warszawa har udviklet sig fra en historisk plaget by til en international moderne storby. Polennu.dk redaktør mener, at Poznan, Gdansk og Warszawa er langt mere spændende turistbyer end de corona-forbudte Paris og London. Arkivfoto.

KØBENHAVN: Mange danskere må aflyse deres planlagte rejser, men der er et godt alternativ. Tag til Warszawa, Poznan eller Gdansk, byer der har mere at byde på end London og Paris, mener polennu.dk redaktøren.


Torsdag kom Udenrigsministeriet med en ny rejsevejledning. Den ugentlige opdatering betyder, at Storbritannien, Irland, Island og Slovenien er kommet med på listen over lande, som danskere frarådes at rejse til.

“No-go” lande

Inden for EU/Schengenlandene og UK er status nu, at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Andorra, Belgien, Frankrig, Irland, Island, Kroatien, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederlandene, Portugal, Rumænien, Schweiz, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjekkiet, Ungarn og Østrig på grund af smittetallene. Og hertil kommer så de enkelte landes egne regler for indrejse fra Danmark.

Et sikkert alternativ

Mange danskere har allerede planlagt efterårsferie og andre ture til de berørte lande, og risikere nu en masse bøvl med aflysning og panik for at finde et sikkert og alternativt rejsemål. Men fortvivl ikke, Polen har meget mere at byde på, end mange af de populære ”forbudte” lande der er kommet med på listen, mener polennu.dk.

Lave corona-tal

Og selv om corona-tallene er stigende i Polen, så er der stadig langt op til f.eks. det danske niveau. Polen har klaret sig godt gennem corona-krisen, og de passer stadig godt på. Polens turistorganisation (PTO) har ligefrem lavet en særlig corona-certificering, der sikrer gæster de optimale sikkerhedsforanstaltninger for at modvirke smittespredning. To polske byer – Warszawa og Gdansk – er endda officielt udråbt som byer der er blandt de mest corona-sikre i Europa. Men argumenterne for at vælge Polen, slutter langt fra her. De danskere som allerede har besøgt Polen ved godt hvorfor.

Høj service – lave priser

I de polske byer oplever man et service-niveau og en kvalitet på cafeer, restauranter og hoteller, som man ikke oplever mange andre steder. Og vel at mærke, til priser der generelt er på det halve af prisniveauet i Danmark. På grund af corona-krisen er det lige nu muligt at få femstjernede luksushoteller, til priser der hører til i den helt modsatte ende. Polennu.dk anbefaler danskere med udlængsel at rejse til en af de populære storbyer; Gdansk, Poznan eller Warszawa. Eller alle tre byer, for den sags skyld. Læs mere om de tre byer nederst på siden, og forstå bedre hvorfor vi mener, at de på mange områder, langt overgår byer som London, Dublin og Paris. Det gælder også shopping-muligheder, hvilket måske vil overraske mange. I Polen er udbuddet af luksusvarer fuldt på højde med de andre internationale storbyer, de samme og flere produkter, men som regel til langt lavere priser.

GRUPPEREJSER TIL POLEN? – LÆS MERE HER

Juleshopping

Store shopping-centre er skudt op overalt i Polen de senere år, og det er langt fra kun Netto-butikker man finder i centrene. Her har de store dyre internationale luksus mærkevarer også fundet sig til rette. Og det er ikke alene i Warszawa, Gdansk og Poznan. Man finder de store shopping-centre i og omkring de fleste større polske byer. Og handler det om juleindkøb til lave priser, så er de polske byer også et godt valg. Og når man nu er der, er et smut forbi de imponerende julemarkeder, også klart at anbefale. Julemarkederne åbner sidst i november og fortsætter julen igennem. Vær dog opmærksom på, at der kun er åbent i de store shopping-centre om søndagen, de to sidste søndage før jul. Men julemarkederne holder åbent – hver søndag.

poznan_julemarked
Polen er berømt for sin store julemarkeder. Billedet er fra julemarked i Poznan. Arkivfoto.

Vejen til Polen

Der er flere muligheder for transport, hvis man vil rejse til Polen i den nærmeste fremtid. Fra København Lufthavn kan man aktuelt flyve til Gdansk, Poznan, Warszawa og Krakow, og fra Billund kan man flyve til Krakow, Poznan og Gdansk. Det er også muligt at flyve til Polen fra Hamborg og Berlin lufthavne, ligesom der er mange afgange til polske byer fra Sturup/Malmø lufthavnen i Sverige. Og ingen flyveture mellem Polen og Danmark vare normalt mere end en time. Den kort flyvetid betyder også mindre luftforurening, end hvis turen gik længere syd på, når vi skal have den grønne miljøhat på.

Man kan også kører i bil og sejle til Polen fra Ystad i Sverige, hvis Tyskland lukker af for al passage for danskere på grund af corona-krisen. Se muligheder for oplevelser, rejser og hoteller på Polens Turistorganisations søgemaskine på dansk.

SØGNING: FIND REJSE TIL POLEN

Den hyggelige gamle bydel ved havnefronten i Gdansk har fået en genbo, der er genopbygget i arkitektonisk respekt for den tusindår gamle bydel. Arkivfoto.

Gdansk

Gdansk, den historiske storby ud til havet. Det var her Anden Verdenskrig begyndte, og derfor er verdens største museum for krigen også at finde i byen. Det er indviet for få år siden, og det tager syv timer, hvis man skal se det hele. Det er også byen, der blev verdenskendt igen i 1980, da skibsværftsarbejderne strejkede i det mest kendte oprør i Polen mod kommunismen. Det var også her, at Nobel Fredsprismodtager Lech Walesa blev verdensberømt sammen med Solidarnosc. Det kan man også følge på en permanent udstilling i Det Europæiske Solidaritets Center, der ligger ved det gamle Lenin-skibsværft.

Men trods en imponerende historie er Gdansk først og fremmest en fantastisk charmerende havneby, med en behagelig atmosfære. Byen har gennemgået en enorm udvikling, og hvis man ikke har været i byen de senere år, så er der meget nyt at se på – selv i den gamle bydel. Byens slogan til turister: Vi har ventet på jer i tusinde år, vi venter gerne lidt længere.

LÆS MERE: Nye oplevelser venter i Gdansk

GRUPPEREJSER TIL POLEN? – LÆS MERE HER

Det charmerende torv i centrum af Polens første by Poznan. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

Poznan

Byen midt mellem Warszawa og Berlin er Polens femte største, og det var her at grundstenen til Polen blev lagt for over 1.100 år siden. Vi kan næppe skrive det kortere og mere præcist end dagbladet Politiken gjorde i en rejseanmeldelse sidste år: Poznan – Polens ny turistmagnet. I anmeldelsen står der desuden: Poznan har nemlig alt. En spændende historie, interessante seværdigheder og arkitektur fra flere forskellige tidsperioder, et rigt kulturliv og ikke mindst et bredt udvalg af gode og billige restauranter til priser på det halve af de danske, skrev avisen.

Byens charmerende torv er et tilløbsstykke, og de historiske steder er imponerende. Her kan man opleve byen, områdets og Polens historie, i det som betegnes som Polens første hovedstad, eller rettere; den første konge by. Det var i øvrigt også i Poznan, og ikke i Gdansk, at det første kendte oprør mod kommunismen fandt sted i Polen. Det var i 1956. Den historie kan man også opleve på et museum og et mindested for de modige polakker. Poznan er en af landets mest moderne byer, og er centrum for international handel. Den charmerende gamle bydel er et must, for danskere der besøger Polens første by.

LÆS MERE: Poznan: Polens ældste by er både hyggelig og moderne

POLITIKEN: Poznan – Polens nye turistmagnet

GRUPPEREJSER TIL POLEN? – LÆS MERE HER

Det berømte kulturpalads I Warszawa rummer et hav af kulturelle tilbud, og mange biografer, scener, cafeer og restauranter. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

Warszawa

Warszawa blev under Anden Verdenskrig ødelagt som ingen andre byer i Europa, men trods de massive ødelæggelser dengang, fremstår den polske hovedstad som en international metropol. Men byen har ikke glemt historien. Det store Kulturpalads, som var en gave fra den russiske diktator Josef Stalin i 1953, er et tydeligt vidnesbyrd. I dag er den imponerende bygning et stort kulturhus med biografer, cafeer, restauranter, mødelokaler og mange scener til alverdens formål. Man kan også besøge Opstandsmuseet, der fortæller om byens modige opstand mod tyskerne i Anden Verdenskrigs sidste år. Byen har et rigt kulturliv, og livet kan nydes mange spændende steder i byen. Ikke mindst på det gamle torv, som er genopbygget som det så ud i 1939. Eller en tur langs Wisla-flodens bred, hvor der også er cafeer og restauranter, ligesom man kan tage en tur med en restaurationsbåd. Magasinet Euroman har været en tur i Warszawa, og fremhæver 10 ting man skal opleve i den polske hovedstad. En af dem er en gastronomi-restaurant, hvor det ikke er årgangsvin man får serveret til maden, men derimod et udvalg på op mod 500 forskellige vodka-typer, der er tilpasset den gastronomiske del af besøget.

EUROMAN: 10 TING MAN SKAL SE I WARSZAWA

LÆS OGSÅ: FRA RUIN TIL EN AF VERDENS MEST MODERNE

I bevidstheden om, at det er et kontroversiel udsagn, så ryster vi ikke på hånden:

– Poznan, Gdansk og Warszawa er langt bedre byer for turister end de nu ”forbudte” byer som Paris, Dublin og London. Men døm selv! God tur!

Jens Mørch, redaktør polennu.dk

GRUPPEREJSER TIL POLEN? – LÆS MERE HER

Chefredaktør Jens Mørch, polennu.dk mener, at Gdansk, Poznan og Warszawa er langt mere spændende turistbyer end London og Paris. Arkivfoto.

Mere nyt fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.