Mindeplade for den dansk-polske spion Lone

    spion_par_lone_mogensen_polsk_by
    Mindeplade for ægteparret Anna og Lucjan Maslocha opsat i Ansgar Kirken i 2016 af præsident Andrzej Duda.

    Borgerne i landsbyen Jaroszowiec cirka 40 kilometer nordvest for Krakow, har samlet ind til en mindeplade for den dansk-polske spion Lone Mogensen. Hun blev født i byen, men blev dræbt af Gestapo i Danmark få dage efter sit bryllup med lederen af den polske efterretningstjeneste i Danmark. Lone Mogensen blev 23 år gammel. Foto: Julie Herschend Christoffersen.


    KLUCZE: Den polsk fødte danske modstandskvinde og spion Lone Mogensen har fået opsat mindetavle ved sit barndomshjem i Polen. Hun ligger begravet i Danmark ved siden af sin mand i Mindelunden.


    Trods silende regn var et halvt hundrede mennesker mødt op fredag foran den dansk-polske spion Lone Mogensens barndomshjem i landsbyen Jaroszowiec få kilometer fra Klucze i det sydvestlige Polen. Fra dansk side deltog ambassadesekretær Julie Herschend Christoffersen fra Danmarks ambassade i Warszawa.

    Unik dansk-polsk historie

    – Historien om Lone Mogensen er en unik dansk-polsk historie, og vi er glade for at borgmester Norbert Bien i Klucze har inviteret os til dette flotte arrangement, siger Julie Herschend Christoffersen til polennu.dk. Udover afsløringen af mindepladen var mere end hundrede mennesker publikum til et efterfølgende teaterstykke om den berømte Lone. Også flere af hendes familiemedlemmer deltog. Det var byens bibliotek og kulturcenter der dannede rammen om arrangementet som en borgergruppe fra landsbyen Jaroszowiec stod bag.

    Imponerende teater

    – Det var imponerende at se et teaterstykke om Lone Mogensens liv, og der var gjort meget ud af markeringen generelt, fortæller den danske repræsentant til polennu.dk. Også Maria Malasnicka-Miedzianogora var med. Hun udgav for to år siden bogen: Roser til Lone, om Lone Mogensens korte og dramatiske liv.

    LÆS OGSÅ
    Polennu.dk: Ny bog om dansk-polsk spionpar under Anden Verdenskrig

    Lone hed ikke Lone

    Lone hed i virkeligheden slet ikke Lone. Hun blev født Anna Louise Kristine Mogensen, men kaldet Lone i modstandsbevægelsen. Hun blev født og voksede op i Klucze i Polen, hvor hendes far var ingeniør for F.L. Smidth, og hun anså Polen som sit andet fædreland. På grund af ustabiliteten i 1930’erne rejste familien hjem til Danmark, hvor Anna Mogensen gik på efterskole og var på Snoghøj Gymnastikhøjskole, indtil hun blev uddannet som fotograf hos Rigmor Mydtskov.

    Hjælp til polakker

    Fra efteråret 1939 deltog hele familien sammen med andre danskere med relation til Polen og de polske indvandrerforeninger i arbejdet med at hjælpe de flygtninge, som kom til Danmark efter det tyske angreb på Polen, der startede Anden Verdenskrig.

    Aktiv i Holger Danske

    Anna eller Lone Mogensen alt efter hvem man omgåes, var stærkt politisk engageret, medlem af Konservativ Ungdom og tilsluttede sig sammen med sine to brødre modstandsarbejdet, bl.a. ved de illegale blade Studenternes Efterretningstjeneste, der udkom fra august 1942, og Hjemmefronten i 1943. Hun kom desuden i kontakt med sabotage- og modstandsgruppen Holger Danske og fotograferede sabotageaktioner. Lone arbejdede også for de kendte danske modstandsfolk Flammen og Citronen, og var med til at udpege deres mål. Den danske retsmediciner og spion Helge Tramsen, der blev sendt til Katyn for at undersøge ligene af de polske officerer, var også en del af Holger Danske.

    Polske spioner i Danmark

    I 1942 blev der organiseret en polsk efterretningstjeneste i Danmark. Den blev oprettet på foranledning af den polske eksilregering i London, som også finansierede organisationen. Kontakten fra Danmark gik via det polske konsulat i Malmø og gesandtskabet i Stockholm til det engelske Secret Intelligence Service, også kendt som MI-6. Medarbejderne var i begyndelsen anden generations polske indvandrere og danske familier med kontakt til Polen. Anna Mogensen deltog som fotograf og kurer mellem København og Stockholm. Hun brugte dæknavnene: Lone Sørensen, Inger Sørensen, Inge Sørensen og Maja Matjeka, og i forbindelse med sine besøg i Stockholm kom hun i nærkontakt med Lucjan Maslocha og de indledte et forhold.

    Spionchef i Danmark

    I efteråret 1943 overtog han ledelsen af den polske modstandsbevægelse i Danmark, og Anna og Lucjan flyttede sammen på førstesalen i en villa på Hans Jensensvej i Gentofte. De undgik at blive arresteret under oprulningen af det polske netværk i foråret 1944 og fortsatte, skønt de var stærkt eftersøgte, arbejdet sammen med danske underofficerer og marinetelegrafister i Studenternes Efterretningstjeneste.
    Nytårsaften 1944 blev de i hemmelighed viet i Skt. Ansgars Kirke, den romersk-katolske hovedkirke i København og fejrede deres vielse over nytåret.

    Hvedebrødsdage på et loft

    Tidligt om morgenen den 3. januar 1945 kom Gestapo til villaen i Gentofte, hvor parret opholdt sig i tagetagen. Villaen var ejet at en arkitekt, der ikke var hjemme. Tyskerne gennemsøgte huset, ikke fordi de vidste at det meget eftersøgte par var på adressen, men fordi de havde fået at vide, at der var sprængstoffer til sabotageaktioner i villaen. Efter at Gestapo havde ledt længe uden at finde spor af sprængstoffer, kom de op til taglejligheden, hvor Anna og Lucjan Maslocha opholdt sig.

    Dræbt i første byge

    Da døren gik op, åbnede Lucjan ild mod tyskerne, der blev besvaret af en maskingeværregn fra tyskerne. Anna mistede livet ved dette første angreb, men ildkampen fortsatte til Lucjan var blevet så såret, at Gestapo kunne tage ham under armen, og bringe ham til forhør i det tyske lazaret på Nyelandsvej. Her døde han otte dage senere af sine kvæstelser.

    Tvivl om dødstidspunkt

    På Lucjans grav står dødsdagen som den 3. januar, altså samme dag som hans kone gennem tre døgn, døde. I Mindelunden fastholder man denne dato, men siger samtidig, at der kan forekomme usikkerheder, da ligene først blev fundet efter krigens afslutning og genbegravet den 29. august 1945 – på årsdagen for oprøret mod tyskerne, der udløste generalstrejken i Danmark den 29. august 1943. Liget af Anna blev fundet på det sted hvor Mindelunden er opført – indrullet i et gulvtæppe fra det hus, hvor hun blev skudt af Gestapo. Gerningsmændene er aldrig fundet.

    To undtagelser

    Lucjan Maslocha var polsk topspion og den eneste udlænding der er begravet i Mindelunden. Hans kone Anna er den eneste kvinde, der ligger begravet i modstandsfolkenes mindelund. Anna – eller Lone – blev kun 23 år gammel.

    Præsidenter på stribe

    Da Lech Walesa var på officielt besøg i Danmark som Polens præsident, besøgte han Mindelunden og tændte lys ved det dansk-polske pars grave. Da Polens nuværende præsident Andrzej Duda besøgte Danmark sidste år, opsatte han en mindetavle i kirken hvor det berømte dansk-polske spionpar blev gift i København.

    LÆS OGSÅ
    polennu.dk: Præsident hylder dansk-polsk spionpar